Preus
Economia 15/11/2022

L'IPC modera la seva taxa anual al 7,3% a les Illes a l'octubre però es dispara el preu dels aliments

El mes passat es va situar en un 8,9%

ARA Balears
2 min
Mercat de l'Olivar de Palma

PalmaL'Índex de Preus de Consum (IPC) ha moderat la seva taxa anual 1,6 punts entre setembre i octubre a les Balears, fins a situar-la en el 7,3%, enfront del 8,9% del mes anterior, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Segons ha explicat Europa Press, l'INE atribueix aquesta tendència a la llum i el gas, si bé els aliments registren un notable augment. La taxa anual de l'IPC va disminuir a l'octubre respecte de setembre en totes les comunitats autònomes i les Illes presenten la mateixa taxa que la dada estatal.

L'increment anual de l'IPC a les Balears es deu fonamentalment a l'augment dels preus d'aliments i begudes no alcohòliques (14,8%), hotels, cafès i restaurants (10,2%) i transport (9,4%). També registren pujades el sector de l'oci i cultura (5,3%), begudes alcohòliques i tabac (5,2%), ensenyament (3,6%), vestit i calçat (2,7%), medicina (1,8%) i habitatge (0,1%). Només baixen les comunicacions (-1,8%).

En la comparativa mensual l'IPC presenta poca variació, amb una taxa general d'un 0,1%, encara que per segments destaca la pujada de vestit i calçat (6,4%) i la baixada d'habitatge (-6,6%). La taxa acumulada enguany és del 5,7%, amb un increment del 10,4% a hotels, cafès i restaurants.

Dades estatals

El cost de la vida de les famílies va augmentar un 0,3% entre setembre i octubre a Espanya, mentre que en comparació amb un any enrere els preus pugen un 7,3%, un ritme de creixement inferior al del setembre, quan la pujada respecte d'un any enrere va ser d'un 8,9%. "S'està doblegant la corba dels preus. Des del màxim registrat al juliol (10,8%), la inflació s'ha reduït un terç, gràcies a mesures com el mecanisme ibèric [topall del gas], la bonificació del transport públic o la rebaixa d'impostos a les factures del gas i la llum", defensen des del Ministeri d'Afers Econòmics.

La moderació de l'IPC interanual al conjunt de l'Estat s'explica, principalment, per la baixada dels preus de l'electricitat i, en menor mesura, per l'abaratiment del gas. També va influir en la moderació de la inflació el fet que els preus de vestit i calçat han pujat menys aquest octubre que l'any passat. A l'extrem contrari, a l'octubre van pujar, de nou, els preus dels aliments. Destaca, especialment, l'encariment dels llegums i hortalisses, la carn, la llet, el formatge i els ous.

stats