Finances

L'Iran va fer servir comptes al Banco Santander per esquivar les sancions

El banc espanyol cau prop d'un 5% en borsa després per les revelacions del 'Financial Times'

ARA
3 min
El Banco Santander és l’entitat espanyola que cobra més als clients per fer canvi de divises.

BarcelonaL'Iran va fer servir comptes al Banco Santander per moure diners arreu del món dintre del seu operatiu internacional per esquivar les sancions. Documents en poder del Financial Times demostren que la filial britànica del banc d'origen càntabre i d'una segona entitat, Lloyds, van proveir comptes a empreses que eren secretament controlades pel gegant petroquímic iranià PCC. Aquesta companyia estatal iraniana forma part d'una xarxa que, segons els Estats Units, ha aportat centenars de milions de dòlars a la Guàrdia Revolucionària Iraniana i ha treballat amb els serveis secrets russos per aixecar finançament al règim militar iranià. Tant PCC com la seva filial britànica estan afectades per les sancions dels Estats Units des del 2018.

Aquestes informacions arriben després que l'aviació britànica s'hagi sumat als bombardejos estatunidencs contra els rebels houthis a Iemen, que tenen el suport iranià. Els documents que cita el rotatiu britànic demostren que malgrat les sancions dels Estats Units, la petroquímica PCC ha fet servir empreses pantalla amb seu al Regne Unit per rebre fons enviats des de la Xina. Una d'elles, Pisco UK, té seu a Surrey i feia servir un compte del Santander UK. Aquesta empresa és propietat d'un ciutadà britànic que segons la web de l'oposició iraniana WikiIran és només un testaferro que fa possible que PCC controli la companyia.

El 2021 el compte de Pisco al Santander va rebre una transferència d'una companyia xinesa anomenada Black Tulip, que segons documents de PCC és una altra empresa pantalla controlada per un empleat de la petroquímica. El departament del Tresor dels Estats Units ja va acusar l'any passat PCC de fer servir nombroses empreses pantalla per evitar les sancions des de l'Àsia. Portaveus del Banco Santander van dir al Financial Times que no poden fer comentaris sobre clients de l'entitat, però afirmaven que estan "molt implicats en la normativa en matèria de sancions". Fonts coneixedores d'aquest cas concret afirmen que el compte de Pisco al banc ha estat tancat.

Aquest dilluns al migdia el Santander perdia prop d'un 4,7% en borsa a conseqüència d'aquestes revelacions i era el valor de l'Íbex-35 que queia més. El banc ha negat que hagi incomplert la normativa dels EUA en matèria de sancions, s'ha compromès a col·laborar amb les autoritats britàniques i nord-americanes i ha assegurat que disposa de "polítiques i procediments per garantir que es compleixen els requisits relatius a les sancions".

Pagaments des de la Xina

Una altra empresa pantalla de PCC al Regne Unit és Aria Associates, que té un compte al banc britànic Lloyds. Formalment pertany a Mohamed Ali Rejal, que segons correus electrònics interns és el cap de PCC al Regne Unit i té comunicació regular amb alts càrrecs del govern de l'Iran. Aquests correus mostren que el juliol del 2021 un directiu de PCC a Teheran li va escriure sobre un pagament provinent de la Xina i li deia "Sisplau, enviï'ns el número del compte segur per fer el pagament".

Un antic alt càrrec del departament d'Estat dels Estats Units i ara membre del Hudson Institute amb experiència en sancions contra el règim iranià afirma que l'operatiu per esquivar sancions que ha desvelat el Financial Times prova que el règim del país "continua fent servir Londres com a centre financer". "Continuar fent negocis amb ells no només és un risc important per als bancs britànics, sinó que és incoherent amb la política del país amb el règim iranià", ha dit.

stats