Les Illes compren al mercat xinès sis vegades més que no hi venen

L'Associació Xinesa de Balears presenta el tren Madrid-Yiwu i qualifica de "brutals" les possibilitats que ofereix aquesta connexió per a les empreses illenques

Les Illes Balears varen importar durant el 2018 un total de 63,4 milions d'euros del mercat xinès, mentre que les exportacions a aquest país varen sumar només 10,4 milions, un fet que, segons el president de l'Associació Xinesa a les Balears, Fang  Ji , ofereix una oportunitat "brutal" de creixement per a les empreses de l'Arxipèlag. Les dades s'han ofert  amb motiu de  la presentació a Palma de la línia de tren Madrid- Yiwu,  que permet escurçar de manera notable els temps i tràmits per a l'exportació a aquest mercat.

Les vendes fetes per les empreses de les Illes varen ser principalment de calçat, amb un total de 8,2 milions d'euros. Els articles de pell suposaren un total de 689.000 euros, mentre que  les maquinàries , calderes i altres artefactes mecànics sumaren 465.000 euros.

Pel que fa a les importacions, els tèxtils suposaren 6,4 milions, mentre que les compres de peix i crustacis arribaren als 4,8 milions. Els altres dos principals productes importats varen ser la pell, amb 4,4 milions, i les perles i pedres precioses, amb 3,5 milions.

L'esmentada entitat ha signat a la Cambra de Comerç de Mallorca un conveni amb la Fundació per l'Intercanvi entre  Yiwu  i Espanya, presidida per Mao  Wenjin , per tal  d'impulsar  el comerç amb la Xina. Segons  Wenjin  aquesta connexió de tren permet fer arribar els productes a la Xina en  un període  de 17 a 21 dies, mentre que l'enllaç marítim es demora entre 35 i 40 dies. A més, els tràmits de duana són una mica més ràpids, d'entre una i dues setmanes.

Aquesta ciutat, situada a uns tres quilòmetres de X angai, ofereix un dels mercats més grans del món, amb 75.000 tendes i més de dos milions de productes diferents. Prop de 210.000 persones la visiten cada dia. A més, la ciutat ofereix la possibilitat que les Illes puguin disposar d'un pavelló per promocionar  aquests productes , com la comunitat d'Aragó.  Wenjin  ha explicat que poder disposar d'aquest lloc d'exposició és un dels objectius de l'entitat per al 2020 o el 2021. També ha destacat  l'existència  d'una plataforma  en línia  que ajuda a comercialitzar aquests productes.

Ji  considera que les empreses balears tenen moltes oportunitats per millorar el coneixement d'aquest mercat i començar a exportar-hi, destacant que aquest tren, que opera des del 2014, ofereix avantatges que cal tenir en compte. Es tracta de la línia de ferrocarril més llarga del món, amb una longitud de 13.052 quilòmetres. Per al president de l'Associació Xinesa de Balears hi ha productes com la sobrassada o  l'ensaïmada  que poden encaixar en els gustos dels xinesos i que són molt desconeguts en aquest mercat.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF