Economia 18/11/2019

El Govern augmentarà un 65% les inspeccions per controlar el temps de feina

Inspecció de Treball passarà de fer 600 actuacions a més de 1.000 l'any vinent per tal de garantir que les hores extra no encobreixin jornades més llargues

Elena Navarro
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaEl Govern augmentarà un 65% les actuacions de control del temps de feina, ja que passarà de 600 a 1.026, per tal de garantir que les hores extres no encobreixin jornades més llargues. Així mateix, es mantenen les campanyes de control de les condicions salarials: 900 actuacions en l'àmbit de la contractació laboral; 200, de la contractació a temps parcial; 100, de les condicions salarials.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha explicat que l'increment d'actuacions es fa per controlar que s'apliqui la nova norma sobre el registre de jornada. Així ho ha dit en una roda de premsa aquest dilluns al matí, acompanyat de la directora de l'organisme estatal, Maria Soledad Serrano, qui ha assegurat que fins ara "han estat prudents" per donar temps a les empreses d'adaptar-se a la normativa, però que en aquestes altures "els registres de jornada ja haurien d'estar implementats".

Més control a Aena

S'engegaran l'any vinent tres campanyes específiques d'Inspecció amb el focus a Aena, a les contractacions temporals i a les empreses de neteja diària. Pel que fa a Aena, la Conselleria revisarà l'activitat de més de 20 empreses concessionàries de l'empresa aèria a causa de "circumstàncies que varen ocórrer a l'estiu i no es justifiquen", ha afirmat Negueruela.

Així mateix, hi ha programades més de 20 actuacions sobre empreses de neteja diària, en la primera acció planificada entre les administracions en aquest sentit. Per acabar, es posa el focus en la contractació temporal perquè "gran part dels accidents laborals es produeixen entre els sis dies i els tres primers mesos de l'inici de l'activitat laboral", afirma la Conselleria en un comunicat.

Igualtat: 15 campanyes més amb perspectiva de gènere

El Govern té previst incrementar amb unes 15 campanyes més les actuacions adreçades a combatre la bretxa salarial per qüestió de gènere. Negueruela ha apuntat que aquestes accions s'emmarquen en el seu compromís per complir amb el Pacte social contra les violències masclistes Reacciona i la Llei d'igualtat balear.

En concret, la campanya vol identificar i eliminar la discriminació en l'accés a la feina, la desigualtat salarial entre homes i dones, l'assetjament sexual o per raó de sexe; a banda de garantir que es compleixen les mesures i els plans d'igualtat, els drets sobre la conciliació entre la vida laboral i familiar i la prevenció de riscos laborals amb perspectiva de gènere (amb especial focus a la maternitat).

Més visites a empreses per a prevenció de riscos

Per al 2020, la Conselleria ha planificat un total de 3.943 actuacions en prevenció de riscos laborals, una xifra que és similar a la de 2019. En concret, hi haurà 2.248 visites a centres de treball per vigilar les condicions materials de feina; 1.010 visites en el sector de la construcció, per la gravetat en alguns accidents laborals enguany; i 280 per sobreesforços, la meitat de les quals estaran destinades a vigilar les condicions de les cambreres de pis.

stats