Publicitat
Publicitat

MERCAT LABORAL

El govern del Regne Unit vol espavilar els joves aturats

Cameron proposa que els ‘ni-ni’ treballin per a la comunitat a canvi de la prestació

El primer ministre britànic, David Cameron, segueix mirant de reduir el nombre de ciutadans que cobren ajudes de l’estat. Després de limitar els subsidis als ciutadans comunitaris i als de fora de la Unió Europea (UE), els següents que poden veure tallades les prestacions que reben són els joves aturats britànics de 18 a 21 anys. Cameron els ha amenaçat de retirar-los les ajudes i prestacions per l’atur si no s’inscriuen a programes obligatoris de preparació per buscar feina.

Aquests programes, que està previst que s’imparteixin a les oficines de col·locació locals, constaran d’un curs intensiu de tres setmanes de durada en què s’ensenyarà als joves a preparar el seu currículum i rebran formació per encarar les entrevistes i buscar feina. Aquests cursos també es complementaran, segons els plans del govern, amb pràctiques a empreses o serveis voluntaris a la comunitat. L’objectiu final és que aquests joves que ara reben la prestació acabin trobant feina en sis mesos.

L’atur juvenil és un problema greu al Regne Unit. Un 16% de joves d’entre 18 i 21 anys no tenen feina, un percentatge important en relació amb l’atur general, que és del 5,6%. Les últimes dades del mes de juny indiquen que hi ha 738.000 joves d’entre 16 i 24 anys que no tenen feina. Al Regne Unit és una cosa habitual el que es coneix com a jugar amb el sistema i que consisteix en el fet que una persona comenci a cobrar subsidis i ajudes de l’estat als 18 anys i continuï vivint subsidiat durant tota la seva vida.

Els polítics conservadors consideren que es tracta d’una deficiència del sistema i acusen els laboristes d’haver fomentat una dependència o complaença dels ciutadans amb l’estat que ara volen reduir.

En comparació amb Espanya, la prestació per l’atur al Regne Unit és molt baixa. Puja només a 57,35 lliures esterlines a la setmana, aproximadament uns 80 euros. Però no hi ha un termini límit en què es pot cobrar aquesta prestació i, a més, es pot complementar amb altres ajudes públiques com pisos de protecció oficial i dentista gratuït. Fàcilment les ajudes poden superar els 1.000 euros per a un britànic. Es poden donar casos en què els pares cobrin ajudes pels fills i que els fills, en complir la majoria d’edat, també passin a cobrar prestacions.

Això és el que està tallant el govern. “No volem donar res per res -va dir David Cameron-. Volem desfer-nos d’aquest camí trillat que va de la porta de l’escola a l’oficina d’ocupació i a una vida de prestacions. Els joves necessiten experiència laboral i ordre i disciplina per buscar feina cada dia”.

Feina en pràctiques

David Cameron també pretén crear tres milions de nous llocs de treball en pràctiques a les empreses perquè els joves adquireixin experiència, tot i que un estudi publicat aquesta mateixa setmana revela que les empreses britàniques preferirien contractar immigrants ben preparats a ciutadans britànics sense estudis.

El primer ministre també vol que els joves aturats treballin un mínim de trenta hores a la setmana fent feines per a la comunitat per un sou que serien els 80 euros setmanals de la “prestació d’atur”, que es reconvertiria en una denominada “prestació juvenil”.

El Partit Laborista, per la seva banda, es va abstenir en la votació que es va fer al Parlament per aprovar les retallades a l’estat del benestar impulsades pels conservadors. Un dels que hi van votar en contra va ser Jeremy Corbyn, candidat favorit per guanyar les eleccions primàries dels laboristes.

Un portaveu d’aquest partit va criticar molt durament els plans del primer ministre Cameron perquè considera que castiguen els joves. Matt Hancock, secretari del gabinet del primer ministre i líder de la comissió interdepartamental que hi ha rere les mesures, va dir a la televisió pública BBC que no volen castigar els joves sinó al contrari, ajudar-los perquè puguin trobar feina, i va afegir que els conservadors volen acabar amb l’actual “cultura de viure de prestacions” patològica del sistema.

Retallada als comunitaris

A més, el govern britànic vol prohibir l’accés a prestacions socials a ciutadans de la Unió Europea durant els primers quatre anys al Regne Unit, una mesura que seria il·legal a Europa perquè discrimina els ciutadans comunitaris. Segons la BBC, David Cameron estaria estudiant limitar les prestacions també els primers quatre anys als ciutadans britànics dels 18 als 22 anys per legalitzar la mesura.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF