Economia 03/06/2022

Els fons d’inversió avancen dins el sector turístic

Durant la pandèmia, diverses hoteleres varen vendre propietats a fons d'inversió per obtenir finançament

2 min
L'edifici d'un hotel de Magaluf.
Dossier Exclosos del paradís Desplega
1.
L’habitatge s’escapa de les mans dels illencs
2.
Quan per cobrir un lloc de treball s'ha d'oferir allotjament
3.
Deià: el poble on fins i tot el batle comparteix casa
4.
Els fons d’inversió avancen dins el sector turístic
5.
Per viure-hi o per invertir?
6.
Mallorca Isla Bonita Park
7.
La crisi de l’habitatge a les Balears, un fenomen al qual s’ha de posar fre

PalmaIgualment que amb l’habitatge, els fons d’inversió van arribar al sector turístic després de la crisi del 2008 i amb els anys el seu interès ha crescut. La inversió va començar a partir de la regulació turística del 2012 –coneguda com a llei Delgado, pel nom de l’aleshores conseller–, quan es va concedir permís per renovar la planta hotelera. Va ser llavors quan “els grans fons van veure una gran oportunitat en el sector de l’allotjament vacacional”, explica la membre del consell assessor de l’empresa de project management GN Group, Inma Ranera. Així doncs, el modus operandi residia a “comprar hotels, reformar-los, canviar-los la marca i després vendre’ls”.

Aquesta fórmula ha canviat en alguns casos, sobretot amb la irrupció de la pandèmia, quan algunes hoteleres van vendre la propietat dels establiments, però van quedar-se amb l’explotació. Això els ha servit per obtenir finançament en el moment d’aturada de la seva activitat comercial o també per desprendre’s dels actius menys productius. En tot cas, durant els anys pandèmics els fons han anat acumulant doblers per invertir, atès que els altres sectors estaven aturats, segons diu Ranera.

Alguns d’aquests moviments que s’han fet a l’illa de Mallorca han estat la venda de l’hotel Tres Playas de la Colònia de Sant Jordi aquest març passat al fons JPI Hospitality o la de l’Hotel Punta Negra de Calvià per 180 milions d’euros a Blasson Property Investments el novembre del 2021. A Eivissa, per la seva banda, l’Iberostar Selection de Santa Eulàlia es va vendre per 40 milions d’euros a un fons desconegut el febrer del 2021.

En aquest punt, Inma Ranera detalla que RIU es va desprendre d’alguns actius per ingressar líquid, igual que ho va fer Melià. La cadena va tancar un acord amb Bankinter pel mateix concepte. Alhora, Ranero explica que moltes grans empreses hoteleres han aprofitat per desfer-se de les lletres de la propietat però mantenint-ne amb la gestió.

La moratòria entra en joc

Davant aquest escenari, el decret llei en matèria de turisme que va entrar en vigor a les Balears fa uns mesos pot suposar un punt d’inflexió, concretament per la moratòria de places hoteleres que inclou. Segons el professor d’Economia Aplicada de la UIB José Luis Groizard, la mesura “revalorarà les places turístiques que hi ha i en farà créixer el preu”.

“Si hi ha decreixement, a més, es generarà una reducció de l’oferta enfront d’una demanda turística que es preveu que creixi al món”, reconeix Groizard. A més, això farà que “els turistes hagin de pagar més per venir”. La responsable de GN Group s’expressa en el mateix sentit i considera que per al mercat “només tindrà afectes positius. No frenarà la compra, la farà més atractiva, però alhora més complicada perquè hi haurà més competència”, conclou.

Dossier Exclosos del paradís
Vés a l’ÍNDEX
stats