Economia 08/07/2021

L’economia de les Balears creix un 1% en el primer trimestre mentre que l'espanyola cau un 0,4%

El total acumulat en els tres darrers trimestres suposa un creixement del 29,6% enfront de la mitjana de l’economia espanyola (16,6%)

ARA Balears
2 min
El PIB del tercer trimestre ha caigut un 28% en comparació amb el del 2019

PalmaL’economia de les Balears va registrar un creixement de l’1% del seu PIB en el primer trimestre de 2021 respecte al darrer trimestre de 2020. Aquest creixement contrasta amb les caigudes entre el quart trimestre de 2020 i el primer de 2021 de l’economia espanyola, que se situa encara en xifres negatives (-0,4%), i del conjunt de la Unió Europea, amb un descens del -0,1%.

Segons ha informat la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, aquestes dades suposen que l'economia balear acumula tres trimestres consecutius amb creixements intertrimestrals positius del seu PIB.

Variacions intertrimestrals Primer trimestre 2021.

Així, el total acumulat en els tres darrers trimestres suposa un creixement del 29,6%, enfront de la mitjana de l’economia espanyola (16,6%), fet que mostra que la reactivació, tot i estar molt condicionada per l’activació turística, presenta major fortalesa a les Balears que en el conjunt estatal. El creixement acumulat en el mateix període per a la Unió Europea va ser de l’11,1%.

Per illes, en el primer trimestre d’enguany les Pitiüses són les que presenten una major taxa de creixement intertrimestral amb un 4%, seguida de Menorca amb un 1,7% i Mallorca amb un 0,8%. En termes acumulats des del tercer trimestre de 2020, s’observa el mateix patró, amb un creixement acumulat del 47,4% a les Pitiüses, un 29,4% a Menorca i del 27,3% a Mallorca.

Tendència cap a la reactivació

Malgrat l’activació progressiva de l’economia balear, l’impacte dels confinaments en el primer i el segon trimestre de 2020, juntament amb les limitacions de la temporada turística al llarg de 2020 i principi de 2021 per les restriccions a la mobilitat, han llastat el nivell d’activitat, fet que fa que els nivells de PIB del primer trimestre encara estiguin per davall dels de fa un any.

Així, tot i aquesta activació apuntada abans, el PIB balear del primer trimestre de 2021 encara restaria un 11,7% per sota del nivell assolit en el mateix període de 2020. El diferencial és inferior per al conjunt de l'Estat, amb un 4,2% menys, ja que va patir una caiguda del seu PIB molt inferior durant el 2020, i de l’1,2% per a la UE.

Taxa de variació interanual del PIB per trimestres.

Aquestes dades posen en evidència que a partir d’una caiguda molt superior a les Illes Balears en el trimestre de major confinament (el segon trimestre de 2020), respecte de les caigudes d’Espanya i de la UE-27, es va reduint el diferencial a l’arxipèlag balear a partir del tercer trimestre, amb una major intensitat que a l'estat espanyol i que la UE-27; això és així com a resultat d’una progressiva reactivació que, com s’ha esmentat abans, es produeix amb major intensitat a les Illes Balears. Per illes, Menorca és que mostra una menor caiguda interanual del seu PIB en el primer trimestre (-10.9%), seguida de Mallorca (-11.5%) i de les Pitiüses (-13.2%).

stats