Economia 18/03/2022

La crisi dels transportistes amenaça el sector de la construcció balear

PIMEM denuncia que les empreses veuen perillar la seva activitat per la manca de ciment provinent del País Valencià

ARA Balears
2 min
Casa en construcció.

PalmaL'onada de conseqüències de la crisi dels transportistes ja comença a arribar a les Illes. Segons ha informat la patronal de la petita i mitjana empresa de Mallorca (PIMEM), dues empreses mallorquines -Paviments Lloseta i del Grup Puma- ja han anunciat que tenen manca de ciment per poder continuar la seva activitat laboral.

El motiu és que hi ha hagut piquets en polígons industrials del País Valencià que no deixen entrar ni sortir els camions. Aquesta situació ha fet que ja s'hagi informat de tancaments per a la setmana que ve. És el cas del grup Puma, que ha anunciat que dimarts que ve tancarà les portes per manca d'aquest material.

La gerent de l'empresa, Rosabel Sugrañes, ha assegurat que estan gestionant l'estoc "per servir als clients més importants i fidels", i deixaran sense atendre "una part important del nostre mercat". Així, Sugrañes ha afegit que, si continua el bloqueig, "haurem de donar vacances als treballadors o simplement dedicar-nos al manteniment".

Per la seva banda, Paviments Lloseta ha informat que només té estoc fins al dimecres següent. A part de no tenir matèries primeres, també han expressat preocupació per la pujada del preu d'aquests materials. En el cas del ciment, des de fa dos anys ja ha pujat un 35%, amb una base de 115 euros ara mateix. S'espera un altre increment de 25 euros amb vista al maig.

El president de PIMEM, Jordi Mora, ha assegurat que "el no a l'aturada de transportistes era precisament per evitar el que passa avui al País Valencià" i també "per no aturar la indústria en un moment com aquest de recuperació". Alhora, ha demanat "compromís" al govern de l'Estat en la promesa d'abaixar els preus dels carburants. Però, així i tot, ha alertat: "les palanques que mouen aquests preus no estan només en mans de Madrid, sinó que també hi ha d'haver consens i coordinació amb Brussel·les".

stats