Economia 11/01/2021

Els comerços de Menorca tanquen la campanya de Nadal amb una caiguda d'un 25% de la facturació

Cajuso avisa que els que no davallin les despeses fixes desapareixeran

Ivan Martin
1 min
Imatge d'arxiu dels carrers del centre de Maó a principis de desembre.

MaóEl president de l’Associació de Comerciants de Menorca (Ascome), Vicente Cajuso, xifra en un 25% la caiguda mitjana de la facturació corresponent a la campanya de Nadal, en comparació amb la de l’any anterior. Cajuso explica que per a la majoria de propietaris de botigues “no ha anat tan malament com esperàvem”, tot i que reconeix el pessimisme que hi ha en el sector: “Tenim assumit que aquest any és el pitjor pràcticament de tota la història, però l'hem salvat, no ha estat catastròfic i alguns cobriran les despeses”.

Aquesta ha estat, precisament, la clau per obtenir un cert aire econòmic en el comerç menorquí, segons apunta el president de la patronal comercial de Menorca. El fet de poder reduir les despeses fixes és essencial per tancar el desembre en nombres positius. “Els que han pogut renegociar el lloguer, acollir-se a expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), han reduït horaris i pagat menys d’impostos municipals han quedat sense beneficis, però han gaudit d’un petit sou a final de mes. En canvi, els que no hagin reduït despeses estan condemnats a desaparèixer”, adverteix.

D’altra banda, el president d’Ascome assegura que afronten el període de rebaixes amb “incertesa”, perquè el nivell adquisitiu de la societat menorquina ha davallat i coincideix amb els mesos històricament més fluixos de tot l’any. En aquest sentit, Vicente Cajuso comenta: “Veurem descomptes de fins al 70% i s’ampliarà el catàleg de productes rebaixats. Les vendes cauran i l’economia s’aturarà, només sobreviuran aquells que tinguin estalvis o puguin sol·licitar préstecs”.

stats