Economia 07/09/2020

Els comerços de Ciutadella varen davallar un 30% la facturació els mesos de juliol i agost

Assenyalen que molts turistes es preparaven per a un segon confinament

Ivan Martín
2 min
El teixit comercial menorquí ha frenat a l'estiu la caiguda de vendes provocada pel coronavirus.

CiutadellaL’associació de comerciants Ciutadella Antiga xifra en un 30% la caiguda de la facturació els mesos de juliol i agost, en comparació amb el mateix període de l’any passat. El seu gerent, Macià Coll, especifica que algunes tipologies comercials com les llibreries, botigues de jocs, regals i ferreteries no s’han vist afectades per aquest percentatge. “Fins i tot algunes han facturat més, probablement perquè moltes persones s’han preparat per a un segon confinament o per passar més temps a les seves llars”, explica.

La caiguda de la facturació ha estat més pronunciada als comerços de souvenirs, on segons el gerent de Ciutadella Antiga “ha davallat entre un 60% i un 80% de mitjana a conseqüència de la desaparició del mercat britànic”. Per aquest motiu, Coll considera que el turisme provinent de l'estat espanyol “ha salvat els mobles”. Això no obstant, matisa: “Els ingressos cobriran les despeses de l’estiu i tres o quatre mesos més, però són insuficients per a la viabilitat econòmica dels negocis tot l’any. No han existit maig i juny, no esperam gaire del setembre i l’octubre ni el comptam”.

Per tot això, des de l’associació comercial es mostren preocupats pel pròxim any i la incertesa que suposaria un rebrot de contagis a Ciutadella. “Aquesta situació ens porta a limitar els nostres drets per poder sobreviure, les restriccions són necessàries per reduir la propagació de la covid-19, tot i representar una pèrdua de llibertat que ens afecta en la vida quotidiana, com a persones i empresaris”, assegura Coll.

D’altra banda, explica que durant l’estiu han detectat “molta massificació” en el centre, “s’hi ha vist molta gent a les nits, un factor que s’entén pel tancament de molts negocis a les urbanitzacions”, afegeix. A més, Coll denuncia la proliferació de botellades en diversos punts del municipi. “Han estat una constant i tenim la sensació que s’ha encalçat més l’empresari que no els joves que les feien. No s’ha tallat de base”, afirma.

stats