Economia 02/09/2020

El PIB de les Balears pateix una caiguda històrica del 40,5% en el segon trimestre

L'economia de les Pitiüses n'és la més afectada, amb un descens d'un 46,1%

Catalina Riera
2 min
El sector serveis, el més afectat.

PalmaL'impacte de la crisi del coronavirus ha provocat l'enfonsament del Producte Interior Brut (PIB) de l'economia balear durant el segon trimestre de l'any. El PIB ha caigut un 40,5% durant els mesos d'abril, maig i juny, una baixada que el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha qualificat d'"històrica" durant la seva compareixença d'aquest dimecres davant dels mitjans de comunicació per explicar les dades econòmiques i de l'atur. Per entendre la magnitud de la caiguda de l'economia illenca, basta fer referència a les dades de l'Estat i de la UE: mentre que el PIB espanyol ha baixat un 22%, l'europeu ha minvat un 14,1%.

Negueruela ha destacat que les Pitiüses són les que presenten una major caiguda del PIB, amb un 46,1%. Per darrere se situa Menorca, on s'ha registrat un descens del 41,7%, i Mallorca, amb un 39,3%. El conseller ha insistit que les Balears "són una de les destinacions mediterrànies que més han patit la caiguda del turisme internacional" i ha alertat que "la situació social durant la tardor serà molt preocupant, tot i la protecció dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació [ERTO]".

Tots els sectors econòmics de les Balears han reduït l'activitat. El descens més notable s'ha registrat en el sector serveis, amb una minva del 43%, seguit de la indústria, amb un 31,2%. Per altra banda, en la construcció i el sector primari, la caiguda ha estat més baixa, amb un 19,5% i un 10,3%, respectivament.

Negueruela ha explicat també que la previsió d'una caiguda del 31,6% del PIB que l'Executiu va fer al mes d'abril "s'ha corregit positivament i que ara se'n preveu una davallada del 28,8%. I és que en un principi, el Govern "esperava que l'activitat turística fos nul·la durant el mes de juliol, però finalment el sector es va reactivar en arrancar el tercer trimestre", ha manifestat.

Respecte de les dades de l'atur, en les quals les Balears encapçalen l'increment durant el mes d'agost i arriben als 73.753 desocupats,

Així mateix, si la taxa d'ocupació del mes d'agost es compara amb la de juliol, quan es van registrar 71.547 persones a l'atur, la xifra "ha augmentat amb 2.206 persones". En aquest sentit, Negueruela ha recalcat que "tots els sectors econòmics contribueixen en la caiguda de l'ocupació excepte el de la construcció, que creix un 2,7% interanual". Pel que fa als altres, el de l'hoteleria és el que més ha patit, amb una caiguda del 27,3%; per darrere se situa el de serveis, amb una davallada del 15,3%, i el del comerç, amb un descens de l'11,9%.

stats