Economia 01/12/2018

La classe treballadora, amb menys eines per resistir a la recessió

Les Illes han registrat unes 20.000 execucions hipotecàries entre 2008 i 2016

C. T.
2 min
Banca March és una de les entitats que més patrimoni gestiona a les Illes.

PalmaTot i que la destrucció de riquesa de les classes menys pròsperes, que no estan obligades a fer la declaració de patrimoni, és difícil de mesurar, hi ha indicadors que deixen ben clar que l’impacte ha estat molt superior al patit pel sector amb més recursos, que, a més, disposa de millors eines per gestionar els seus recursos. El fet que a les Illes es fessin prop de 20.000 execucions hipotecàries, segons dades del Consell General del Poder Judicial, entre el 2008 i el 2016 dona una idea de la manera en què la crisi va afectar bona part de la població.

“Com sempre, en una situació de crisi els que pateixen una major destrucció de patrimoni són les classes més baixes, ja que les persones amb més doblers tenen una major capacitat per defensar el seu patrimoni”, destaca el director de la Fundació Impulsa, Antoni Riera.

Sense tenir en compte el catastròfic efecte d’algunes estafes milionàries, com les accions preferents o la sortida a borsa enganyosa com la de Bankia, molts de petits estalviadors s’han vist afectats per la caiguda de la borsa. Entre el 2006 i el 2017, la borsa espanyola va passar de 15.182 als 10.043 punts, una caiguda de quasi un 34%. Aquest percentatge contrasta amb la pèrdua de valor que ha tingut el capital mobiliari a l’Estat durant aquest període, -13%, o a Balears, -5%.

Banca Privada

La capacitat per contractar l’assessorament financer és tal vegada una de las raons d’aquesta major resistència a la crisi del patrimonis més grans. Des de Banca March s’explica que l’empresa té segmentats els clients en Banca Privada a partir de 300.000 euros i en Banca Patrimonial a partir de dos milions d’actius financers dipositats en la seva entitat. El banc atén els diferents definits “defensiu, conservador, moderat i decidit”.

Els inversors que gestionen a les Illes es divideixen en dos: “D’una banda, l’inversor nacional/mallorquí, a qui li gestionam les seves posicions financeres i oferim assessorament global respecte del seu patrimoni a través de les nostres àrees especialitzades, i de l’altra banda, el client no resident, d’alt poder adquisitiu, amb vinculació a través d’una segona residència a les nostres illes i que cerquen en nosaltres una alternativa als seus bancs habituals”, explica Vicente Jábega, director territorial de les Balears de Banca March.

A part de la causa de la pèrdua de l’habitatge, la destrucció de riquesa s’ha produït també per la baixada dels preus d’aquestes propietats. Segons Tinsa, a les Illes, durant el període esmentat, el preu per metre quadrat ha passat de 2.729 a 1.882 euros, una caiguda del 31%, mentre que a la resta de l’Estat l’evolució negativa ha estat de 2.048 a 1.213 euros, una pèrdua de valor del 40%.

stats