Calviño reafirma una recuperació "vigorosa" aquest 2021

La ministra d'Economia anticipa que l'ocupació i l'activitat econòmica diària tornaran a nivells precrisi aquest any

2 min
La ministra d'Economia, Nadia Calviño, en roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimarts.

El govern espanyol manté la confiança en una sortida "vigorosa" de la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus. Així ho ha reafirmat la ministra d'Economia, Nadia Calviño, que ha anticipat que l'ocupació i l'activitat econòmica diària tornaran als nivells precrisi abans que acabi l'any. En roda de premsa posterior al consell de ministres, Calviño ha insuflat per aquest 2021 més optimisme que els principals organismes econòmics, que deixen per a mitjans del 2022 la recuperació de les xifres macroeconòmiques prèvies a la crisi. El govern espanyol manté que l'economia creixerà un 6,5% aquest any, mentre que s'espera un repunt del PIB de fins al 7% l'any 2022.

Amb tot, cal tenir en compte que el govern espanyol fa referència a l'ocupació en termes d'afiliació a la Seguretat Social, és a dir, que també es tenen en compte les persones afectades per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO). D'altra banda, l'activitat econòmica diària a què fa referència l'executiu no és el creixement anual de l'economia, és a dir, el producte interior brut (PIB), sinó la capacitat de producció d'un país durant un dia.

Durant la presentació del quadre macroeconòmic, un pas previ imprescindible per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat, Calviño ha vinculat la millora de l'evolució de l'economia a l'arribada dels primers fons europeus antipandèmia (uns 19.000 milions abans que acabi l'any, segons els càlculs del govern espanyol), així com a una "lleugera aportació positiva exterior". Tanmateix, organismes com el Banc d'Espanya -que aquest dimarts també ha actualitzat les seves previsions- apunten que el volum de despesa dels fons europeus per a aquest any no serà tan elevat com estava previst, malgrat que matisen que sí que tindrà un impacte els pròxims anys.

"La vacunació ha significat un punt d'inflexió", ha defensat Calviño. La represa de l'activitat econòmica, lligada al control de la pandèmia del coronavirus, també ha impulsat el consum privat d'algunes famílies, defensa el govern espanyol, i hi coincideixen els principals organismes supervisors. De fet, la ministra d'Economia ha avançat un creixement del consum privat del 8% sobre el PIB per a aquest 2021 (mig punt més que l'última previsió del mes de juliol).

Aquesta alça del consum privat s'associa a un increment de la capacitat d'estalvi d'algunes famílies després de mesos de restriccions sanitàries i, per tant, d'incapacitat de consumir alguns béns i serveis que ara, amb la represa de l'activitat econòmica, tornen a estar a l'abast de la població. A més, s'hi afegeixen algunes mesures desplegades, com els ERTO, que han permès "protegir" les rendes dels treballadors, segons defensa el govern espanyol.

"No hi ha precedents d'una recuperació tan ràpida", ha dit la ministra d'Economia. Calviño també ha apuntat que l'alça de la inflació és "transitòria" i que el pla de xoc del govern espanyol per abaratir la factura de la llum mensual un 22% ajudarà a reduir la inflació, o IPC, per sota del 3% abans d'acabar l'any.

stats