Economia 28/05/2020

La caiguda de vendes al comerç de Menorca arriba al 50% a l'abril

Afirmen que ja ha tancat el 2% dels negocis durant la pandèmia

Ivan Martin
1 min
La falta de turistes pot accelerar el tancament de diversos comerços a Menorca, segons ASCOME.

MaóEl president de l'Associació de Comerciants de Menorca, Vicente Cajuso, ha elevat al 50% la caiguda de vendes durant el mes d'abril. Cal recordar que aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha xifrat en un 39% la disminució de la facturació a Balears. La situació del comerç a l'illa és preocupant i consideren que serà el territori que més patirà la crisi econòmica.

A més, Cajuso avisa que la davallada de la facturació podria arribar al 80% en determinats tipus de negoci. "Mentre que el sector alimentació ha mantingut o fins i tot ha augmentat les vendes, els establiments de tèxtil han disminuït les caixes entre un 70% i un 80%", assenyala. Sobre el 39% que apunta l'INE, Cajuso qualifica el percentatge d'"enganyós", perquè diu que les vendes a les grans superfícies i el sector alimentació "distorsionen" la realitat.

D'altra banda, el president d'Ascome afirma que des de l'inici de la pandèmia ha tancat el 2% del comerç menorquí i la previsió és que augmenti considerablement aquest capítol els pròxims mesos. "Sabem de botigues que han tancat i d'altres que ho faran aviat i que, de fet, ja estan liquidant gènere. Després de la crisi sanitària vindrà l'econòmica i creim que abaixaran les persianes molts comerciants", assenyala.

Per últim, Cajuso confia a recuperar, parcialment, l'activitat els mesos de juliol i agost. De tota manera, si la temporada no satisfà uns mínims –vendre la meitat que l'estiu del 2019–, els tancaments es convertiran en una imatge habitual de Menorca.

stats