Automoció

BEV, PEHV, EV... Diccionari del cotxe elèctric

L'electromobilitat abasta tot un seguit de tecnologies diferents que tenen les seves sigles

X.G.
2 min
Un carregador de cotxe elèctric.

BarcelonaEl cotxe electrificat no correspon només a una tecnologia. Hi ha cotxes 100% elèctrics, però n'hi ha d'altres que combinen el motor tèrmic amb un altre d'elèctric, de vegades endollable i en altres casos no. Tot un seguit de tecnologies tendents a fer més neta la mobilitat i que de vegades, amb un seguit de sigles difícils de retenir, creen confusions en els consumidors.

Cal, per tant, tenir clar quines sigles hi ha entorn a l'electromobilitat i a què respon cadascuna:

EV - Electric Vehicle

Aquestes sigles fan referència al cotxe elèctric en general, i s'utilitzen tant per parlar dels cotxes 100% elèctrics com de les altres variants que empren tecnologies electrificades, ja sigui per impulsar les rodes del cotxe com per contribuir a reduir el consum de combustible i, per tant, de partícules contaminants.

BEV - Battery Electric Vehicle

És el cotxe elèctric de bateria. A diferència dels EV, en aquest cas es refereix únicament a aquells cotxes que s'impulsen només amb energia elèctrica i no fan servir cap mena de motor de combustió interna, ni per obtenir l'energia ni per impulsar el vehicle.

HEV - Hybrid Electric Vehicle

Són els híbrids elèctrics. Cotxes que s'impulsen amb un motor de gasolina i també amb un motor elèctric, de tal forma que combinen la reducció de consum i emissions del cotxe elèctric amb les prestacions d'un cotxe de motor tèrmic tradicional. Les dues tecnologies poden treballar alhora (i el cotxe té més potència) o per separat.

PHEV - Plug-in Hybrid Electric Vehicle

És l'híbrid endollable. Així, és com l'híbrid, però amb una bateria de més capacitat que per recarregar-la s'endolla a la xarxa elèctrica. Aquest sistema dona als cotxes PHEV més autonomia que als HEV, és a dir, poden fer més quilòmetres amb el motor elèctric.

FCEV - Fuel Cell Electric Vehicle

Són els cotxes elèctrics de pila de combustible. Són menys populars que els híbrids i que els elèctrics purs. En aquest cas el cotxe es propulsa amb un motor elèctric que s'alimenta d'una bateria. Però aquesta última obté l'energia d'una pila de combustible d'hidrogen. Amb una reacció química amb l'hidrogen i l'oxigen es genera electricitat que s'acumula a la bateria del vehicle i alimenta el motor o els motors elèctrics del cotxe.

MHEV - Mild Hybrid Electric Vehicle

Són els semihíbrids. Funcionen principalment amb un motor de combustió interna, però tenen un petit motor o generador elèctric que per a situacions puntuals aporta un extra de par al motor tèrmic i manté els sistemes elèctrics del cotxe operatius quan es desconnecta el motor de gasolina o dièsel. Millora de forma lleugera el consum de combustible i, per tant, rebaixa una mica les emissions, però lluny del que aconsegueixen els cotxes híbrids.

stats