Finances
Economia 28/11/2022

La banca redobla les crítiques a l'impost per fer front a la crisi

El sector financer dona per fet que recorrerà la mesura d'urgència del govern espanyol

2 min
César González-Bueno.

BarcelonaLa tretzena edició de la Trobada del Sector Financer que organitzen KPMG i Expansión a Madrid s'ha convertit en un clam comú dels bancs espanyols contra el nou impost aprovat pel govern espanyol que gravarà de manera temporal els ingressos del sector. Les crítiques han arribat de part de totes les entitats, que han enviat un clar missatge en el sentit que podrien recórrer la normativa.

Dos dels directius (María Dolores Dancausa, consellera delegada de Bankinter, i el seu homòleg del Sabadell, César González-Bueno) han destacat per les seves crítiques a aquest nou impost, que també patiran les energètiques i les grans fortunes. Dancausa, de fet, ha afirmat que el recorreran "l'endemà de pagar-lo". El primer executiu del Sabadell, per la seva banda, ha acusat el govern espanyol d'haver creat la taxa "amb presses" i de no adonar-se de la contradicció que suposa que el text prohibeix traslladar aquests costos als clients quan el supervisor europeu els aconsella que ho facin sempre que afrontin despeses extraordinàries.

El conseller delegat del BBVA, Onur Genç, ha dit que l'impost serà perjudicial per al creixement econòmic espanyol i ha acusat el govern de voler restringir l'activitat de la banca. El seu homòleg del Santander a Espanya, António Simões, ha assegurat que imposar aquest impost "no és la millor manera de combatre la inflació", i ha lamentat també que serà dolent per a l'economia. Segons els càlculs del banc espanyol més important al món, els 3.500 milions d'euros d'impostos que vol recaptar l'executiu espanyol equivalen a 50.000 milions d'euros menys en crèdits a l'economia real.

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, s'ha mostrat prudent a l'hora de valorar si l'entitat recorrerà el text i ha dit que encara l'han d'estudiar a fons.

Malgrat aquestes crítiques unànimes del sector, el cert és que l'impost a la banca compta amb el suport de grans organismes internacionals. La setmana passada va ser el Fons Monetari Internacional qui va afirmar que els impostos a la banca i les energètiques li semblen "apropiats". Els bancs han de pagar un 4,8% sobre les comissions i interessos que cobrin als seus clients.

stats