Economia 01/04/2022

Les Balears tindran un 14% més de turisme internacional per Setmana Santa que el 2019

Eivissa és la ciutat que més creix de tot l'Estat amb un 34% més que l'any prepandèmic, amb Palma amb un 12%

2 min
Turistes a la Plaça del Mercat de Palma.

PalmaEl turisme internacional a les Illes Balears creixerà un 14% per Setmana Santa en comparació amb el 2019, segons les dades presentades pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. De fet, les Balears són l'única destinació de tot l'Estat que incrementen les reserves aèries respecte del 2019, seguides de les Illes Canàries, que perden un 3% de turisme internacional respecte del mateix període.

Així mateix, les ciutats que veuen un augment més important de tot el territori és Eivissa, amb un 34%, seguida per Palma, amb un 12%. Són dues de les tres úniques ciutats on puja la demanda de reserves, on, en tercer lloc, hi ha Tenerife, amb un 7%.

Pel que fa als aeroports espanyols, cal fer referència que la capacitat ha disminuït un 7% en l'àmbit general, però en els casos d'Eivissa i Palma són diferents. L'aeroport pitiús tindrà una capacitat un 16% major que el 2019, i el de Mallorca, un 3% més.

Les característiques de les arribades

Pel que fa a l'estada mitjana, s'ha incrementat respecte de l'any prepandèmic, de 8,9 dies a 9,4. Els viatges d'una setmana, d'entre sis i vuit dies, significaran un 34% de les arribades. A més, també s'ha de fer referència que els turistes 'prèmium' han augmentat un 26% respecte de l'any 2019. Tot això en àmbit estatal.

També s'ha de posar la lupa sobre els principals mercats que arribaran a Espanya durant aquesta Setmana Santa i la comparació amb fa tres anys. El mercat danès s'ha incrementat un 44%; el suec, un 39%; l'alemany, un 26%, i el britànic, un 13%. Tots quatre són molt propensos a les Illes.

Pel que fa a l'estiu, Forward Keys, l'empresa de dades turístiques que ha acompanyat la roda de premsa del Ministeri, ha assegurat que hi ha un 200% més de reserves que l'any passat, tot i que encara amb una pèrdua del 30% respecte del 2019.

Així doncs, de manera global a l'Estat arribaran un 80% dels turistes per Setmana Santa que l'any d'abans de l'arribada del covid. Des del Ministeri s'ha vist com unes bones dades, i s'ha apuntat que Espanya es veu com una destinació segura.

Les dades d'Exceltur

El director executiu de Melià, Gabriel Escarrer, s'ha reunit avui amb el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela. En roda de premsa han explicat que, segons les seves dades, les Balears van tancar el 2021 amb una recuperació del 60% del PIB turístic.

Escarrer ha assegurat que s'està molt a prop de les dades de l'any 2019, "al voltant del 90%". Alhora, també ha reconegut que "s'espera una Setmana Santa molt bona", però sempre des de la prudència, ateses les circumstàncies de la guerra d'Ucraïna.

També hi ha hagut ocasió per presentar dades econòmiques sobre l'impacte del turisme al PIB balear. Així doncs, el 2019 el turisme va tenir una contribució del 41,3% al PIB de les Illes, amb una suma de 13.956 milions d'euros. Cal tenir en compte que el 2020 aquesta xifra va baixar fins al 14,2% i que l'any passat es va recuperar fins al 27,7%, amb una xifra de 8.373 milions d'euros.

stats