Economia 10/05/2021

Les Balears pagaran una assegurança per repatriar turistes que es contagiïn de covid-19 a les Illes

El Govern promocionarà la seguretat de l'Arxipèlag als mercats emissors i comença aquest dilluns a Alemanya

3 min
Turistes a l'aeroport de Palma

PalmaEl juny s'acosta, i després d'haver dit en nombroses ocasions que no es podia posar en perill la temporada amb una desescalada ràpida, el Govern intensifica ara la feina per posicionar les Balears com a una destinació segura en els mercats emissors. L'Executiu ha preparat un paquet de seguretat, que començarà a explicar a Alemanya aquest mateix dilluns. Després serà el torn de Fitur. Una de les mesures més importants d'aquest paquet és que el Govern pagarà una assegurança per cobrir el cost de la repatriació dels turistes que s'hagin contagiat de covid-19 a les Illes i no tinguin un altre mitjà per tornar al seu país, ni assegurança de viatges ni possibilitat de canviar el bitllet de retorn. Ara bé, no s'assegurarà l'estada a les Balears, perquè l'Executiu ha optat pel sistema d'hotels pont per aïllar els visitants infectats i ja fa corre amb totes les despeses en aquest cas. L'assegurança es pagarà a través de l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) i no té cap partida assignada perquè el seu cost dependrà del nombre de turistes que l'hagin de menester.

Com ja va anunciar divendres la presidenta del Govern, Francina Armengol, un altre dels punts per promocionar les Balears com a destinació segura serà que hi ha un preu màxim per PCR i tests d'antígens. "Salut donarà informació de quant costen les proves i on es poden fer. Es tracta d'evitar situacions de monopoli de preus alts, perquè hi haurà molta demanda. És un preu que genera un benefici industrial, però que és més ajustat", ha explicat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, que acompanyarà Armengol en la seva visita a Alemanya fins dimecres. La presidenta es reunirà aquest dilluns amb l'ambaixador espanyol en el país germànic per tal d'establir un canal de comunicació permanent en aquest mercat emissor i, a més d'oferir entrevistes a mitjans com Bild, també es trobarà amb el director de la patronal de viatges DRV, Voker Adams, i amb la junta directiva del turoperador TUI.

Tota la informació del paquet de seguretat s'incorporarà a la pàgina web del Govern, en què s'explicitarà la infraestructura sanitària de les Balears, els protocols de seguretat, la cobertura sanitària i com funciona l'assegurança de repatriació, que serà per qualsevol persona que s'allotgi en un allotjament reglat de les Balears. A més, hi haurà informació actualitzada sobre la situació epidemiològica de les Balears. Pel que fa a les proves PCR, els hotelers les podran fer als seus establiments, sempre que un "laboratori autoritzat per la Conselleria de Salut s'hi desplaci", segons apunta la directora general de Turisme, Rosana Morillo.

"Feim comptes arrencar la temporada a partir de juny, i els quatre mesos fins setembre seran clau. Són aquests mesos que impulsarem comercialment", diu Negueruela, encara que el Govern també treballa per allargar la temporada als mesos d'octubre i novembre. "Hi ha una aposta molt forta pel final de temporada", afegeix el conseller.

El Regne Unit manté el veto a les Balears

Amb tot, els esforços de l'Executiu no han donat els seus fruits en el Regne Unit, el segon mercat emissor més important per a les Illes. Aquest país que manté el veto per als viatges a les Balears, les quals no han aconseguit un tracte diferenciat de la resta de l'estat espanyol. "El Govern ha fet els deures, i la situació epidemiològica d'Espanya ens penalitza", va comentar Iago Negueruela divendres sobre aquesta situació. El conseller va fer una crida a les responsabilitats dels partits polítics. "Han de veure que segons quins missatges d'obertura ens tanquen a nosaltres", va afegir, a més de considerar "bàsic" el manteniment d'una bona incidència acumulada.

Un altre dels punts forts que defensa el Govern per rebre turistes a les Illes és la capacitat que té el sistema sanitari balear de seqüenciar el virus. "Els mercats valoren molt que puguis determinar de quina soca es tracta. Nosaltres ho feim, i la vacunació anirà progressant. El que ens llastra és la incidència estatal", diu Negueruela.

stats