Crisi de preus

Alemanya, la locomotora d'Europa, entra en recessió tècnica

L'economia germànica va disminuir un 0,3% els primers tres mesos de l'any i encadena dos trimestres consecutius caient

2 min
Fàbrica de Volkswagen a Wolfsburg (Alemanya)

Brussel·lesL'economia alemanya va disminuir un 0,3% el primer trimestre d'aquest any i un 0,5% l'últim trimestre de l'any passat. És a dir, ha encadenat dos trimestres seguits de decreixement i, per tant, Alemanya ha entrat en recessió tècnica. Tot i que en un primer moment l'institut d'estadística de l'estat federal, Destatis, havia estimat que el país germànic esquivaria la recessió pels pèls i els primers tres mesos d'aquest 2023 s'estancaria, aquest dijous ha revisat la taxa de creixement i l'ha rebaixat tres dècimes. "La caiguda de la despesa del consumidor està alentint la producció econòmica", assenyala el comunicat emès per Destatis.

D'aquesta manera, es ratifica que l'economia més gran d'Europa, l'alemanya, és la que ha registrat un pitjor comportament entre els estats membres més destacats de l'eurozona i la Unió Europea. El producte interior brut (PIB) d'Espanya i el d'Itàlia van augmentar mig punt el primer trimestre de l'any, i el de França va incrementar-se en un 0,2%. D'una banda, la mitjana dels estats de la zona euro va ser del 0,1%; i, de l'altra, l'economia estatunidenca va créixer el primer trimestre de l'any un 0,3%.

De fet, segons les dades de la Comissió Europea, l'estat espanyol ha crescut a un ritme molt més elevat que Alemanya i es preveu que ho continuï fent almenys fins al 2024. L'economia espanyola el 2021 va créixer gairebé més de tres punts que la germànica i gairebé dos punts i mig més l'any passat i, en les previsions, Brussel·les estima que Espanya creixi mig punt més que Alemanya aquest any i mig punt més l'any que ve.

Segons l'informe de Destatis, la causa principal de la contracció del PIB germànic és la caiguda del consum privat, a causa, principalment, de la crisi dels preus. La inflació a Alemanya, tot i que es va reduint de mica en mica, l'octubre de l'any passat es va situar per sobre del 10%, i aquest abril al 7,2% en termes interanuals. Tot i això, les exportacions durant aquest primer trimestre van créixer un 0,4% respecte als últims tres mesos de l'any passat, i les importacions s'han reduït un 0,9%. A més, pel que fa a l'ocupació, el nombre de persones actives va arribar als 45,6 milions, cosa que suposa un increment interanual de 446.000 ciutadans i, en termes percentuals, un 1,0%. Ara mateix, l'atur d'Alemanya és un dels més baixos de la Unió Europea, i la Comissió Europea es troba en el 2,8%.

stats