La vaga de Ryanair no afecta l'operativitat de Son Sant Joan

La companyia incompleix els serveis mínims decretats per Foment sobre els vols entre les Illes i la Península

La  vaga de tripulants  de cabina de Ryanair no està  afectant  l'operativa de l'aeroport de Palma, tot i que ha provocat l' anul·lació  de nombrosos vols. Aquest dimecres la companyia opera 37  vols  de sortida dels 54 previstos, principalment a destinacions europeus, ja que la majoria d'enllaços amb la Península han estat cancel·lats, tot i que el Ministeri de Foment havia decretat un 100% de serveis mínim per a aquests vols.

La companyia ha informat que a Espanya s'han anul·lat 400 vols entre dimecres i dijous a conseqüència de la vaga, però no s'ha detallat quins corresponen als aeroports de les Illes.

Fonts de Son Sant Joan han assegurat que la vaga no ha impedit que l'aeroport funcioni amb una operativa habitual, ja que el que ha fet la companyia  és  cancel·lar el vols i reubicar els passatgers. A les pantalles de l'aeroport es pot veure que Ryanair opera amb normalitat els vols que finalment ha programat aquest dimecres, sense registrar retards importants.

L'aerolínia de baix cost ja havia anunciat que cancel·laria a Espanya 400 dels més de 1.600 vols que tenia previstos per a  aquests dos dies  d'aturada. Això l'ha obligada a ubicar en altres vols prop de 50.000 clients a Espanya, Portugal i Bèlgica, on  té  lloc la vaga.

Els sindicats de tripulants de cabina reclamen principalment que la companyia irlandesa apliqui en els seus contractes la legislació espanyola, ja que denuncien que l'empresa tracta els seus treballadors amb la legislació que li sembla més convenient als seus interessos.

El  ministeri de Foment ha recordat als passatgers afectats per la vaga que tenen dret a compensació d'entre 250 i 600 euros, a més de rebre assistència i transport alternatiu a la seva destinació.  Ryanair  ha anunciat que no es pagaran aquestes  indemnitzacions, perquè els passatgers han estat reubicats a altres vols.

Fins a darrera hora de dilluns a la nit, els sindicats de tripulants de cabina USO i  Sitcpla  varen estar reunits davant la Direcció General d'Ocupació a Madrid amb Ryanair, a la qual demanen que apliqui la legislació espanyola en els contractes, l'estatut dels treballadors i que permeti unes eleccions sindicals.

Després de no aconseguir un acord, els sindicats varen mantenir dilluns la convocatòria de vaga i varen avançar que "és possible" que es convoquin noves mobilitzacions en dates futures que, de moment, no han concretat.

En el transcurs de les primeres hores de l'aturada a Espanya, que afectarà prop de 75.000 clients, no s'ha registrat cap tipus d'incidència en les 13 bases, sostenen fonts sindicals, que indiquen que a la de Lanzarote s'ha presentat la Inspecció de Treball.

A l'aeroport de Palma, per exemple, fonts del sindicat USO subratllen que la Delegació del govern no ha permès entrar a la terminal els sindicalistes per  informar els  passatgers dels motius de la vaga i lliurar-los les botelles d'aigua "que Ryanair no dona als seus treballadors".

Reducció de flota

D' altra banda , Ryanair ha anunciat aquest dimecres que reduirà un 20% la seva flota d'avions a Dublín  els pròxims mesos  a causa de  la baixa de les reserves provocades per la vaga de pilots que també ha registrat l'empresa. Això podria provocar la pèrdua de 100 llocs de feina per a pilots i 200 tripulants de cabina.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF