Economia 07/02/2018

Maria Frontera: "L'increment salarial del conveni ha estat una aportació aclaparadora del sector hoteler"

El 15 de gener l'Assemblea de la Federació Hotelera de Mallorca l'elegia nova presidenta en substitució d'Inmaculada Benito i ara ha començat a donar les primeres entrevistes. Aquest és un fragment de la que es podrà llegir en paper aquest cap de setmana a l'ARA Balears

Sabrina Vidal
2 min
Maria Frontera, presidenta de la FEHM

PalmaQuina relació teniu amb l'actual consellera de Turisme, Bel Busquets?

Vàrem tenir un primer contacte a la fira de Fitur. Tenim temes a tractar i ja ens hem reunit amb el director general de Turisme, Antoni Sansó.

Què falta a l’estratègia turística de les Balears?

Les Balears necessiten un pla estratègic a les Illes, no només en l'àmbit turístic, també per aconseguir objectius pel que fa a la preservació del territori i la sostenibilitat. Hi hauríem de participar tots els actors que hi estam involucrats i el Govern l'ha de liderar.

El mes d’agost s’acabà el termini per presentar projectes de reforma de la planta hotelera. Heu aconseguit una pròrroga?

No, ens varen dir que es faria una modificació per intentar continuar, però no ha entrat cap altre projecte. S’ha de tenir en compte que no tothom va poder fer obres de reforma els primers anys perquè no tots els empresaris tenien en aquell moment la disponibilitat econòmica per escometre aquestes inversions tan grosses. Tot i així, el 62% dels nostres associats, que són 894 hotels, ja tenen entre 4 i 5 estrelles.

És el lloguer turístic el gran enemic dels hotelers?

El lloguer turístic vacacional fa vint anys que existeix regulat i amb ells hem conviscut molt bé durant aquest temps. El que ha passat és que els nous canals de comercialització turística han posat a mà la possibilitat de comercialitzar un tipus d’habitatge que no estava reglat, de manera il·legal. Això ha afectat de manera molt ràpida i amb conseqüències l’accés a l’habitatge. Els habitatges plurifamiliars han envaït els residents en zones on no hi havia turisme.

Creis que existeix la turismofòbia?

Personalment, no ho crec. Hi ha hagut una manifestació, puntual, perquè no reflexionam profundament sobre aquest tema. Això passa quan relaciones el fet de tenir una platja plena o no poder aparcar un dia amb el turisme quan això ens passa qualsevol dia de l’any. A més, aquesta paraula té una connotació molt negativa i no l’hauríem d’emprar, perquè els mercats emissors són molt sensibles. Crec que tots nosaltres volem tenir visitants, perquè tots també hem estat turistes. Hem de contextualitzar les coses.

L’Administració va en contra del turisme quan no incrementa la partida de promoció?

El que l’Administració ha de posar en valor és la transversalitat del sector, donar el reconeixement que es mereix el motor econòmic de les Balears. Els hotels lideram el posicionament del sector turístic i necessitam contagiar tots els altres sectors, com són els cotxes de lloguer, el transport discrecional, els touroperadors… L’Administració només ha de fer de facilitador. És a dir, ens ha d’acompanyar i no ha de posar traves.

Acabau de firmar el conveni d’hoteleria amb un increment salarial del 17%. Els petits ho podran assumir?

És una aportació aclaparadora del sector hoteler que no ha fet cap altre sector a cap altre lloc de l’Estat. Està per veure que tots puguem arribar a fer-ho. Hem d’aconseguir que aquest camí que hem traçat no canviï. Els hotels apostam per la reinversió, ens reposicionam, assumim pujades salarials, feim un esforç però, d’altra banda, el Govern intenta obrir més places a una altra oferta. S’han de tenir en compte tots els factors.

stats