Mallorca es converteix durant l'abril en el principal destí cicloturístic del món

L'illa atreu principalment alemanys, suïssos i escandinaus, però també hi arriben turistes del Canadà i els Estats Units

Mallorca es converteix durant l'abril en la principal destinació mundial de cicloturisme. Atreu milers de turistes europeus, als quals ja es comencen a afegir visitants de mercats emissors més llunyans, com els Estats Units o el Canadà. Tot i que no hi ha xifres oficials, es diu que l'illa acull cada any entre 150.000 i 200.000 cicloturistes. El principal operador d'aquest segment, Huerzeler  Bicycle  Holidays, atén prop de 55.000 clients a l'any, però en els darrers anys han aparegut moltes petites empreses que lloguen bicicletes i ofereixen algun tipus de servei a aquests visitants.

Marcel  Iseli, copropietari i director esportiu de l'esmentada empresa, destaca que la temporada d'enguany serà bona, similar a la dels tres darrers anys, tot i que s'està demorant una mica perquè els clients es volen assegurar el bon temps. El gruix dels clients ha deixat de començar a venir el febrer i esperar a final de març o abril per visitar Mallorca. La temporada s'allarga fins al maig, mentre que entre setembre i octubre hi torna haver una remuntada d'aquest tipus de visitants.

Benvinguts, maleïts ciclistes

El 45% dels clients d'aquesta empresa són alemanys, seguits de suïssos, austríacs i escandinaus, però en els darrers anys ja van arribant turistes de mercats més llunyans, com el Canadà o els Estats Units.

Així ho constata Laura Brunet, gerent de Cycling Planet, que destaca que la seva empresa, ubicada a Alaró, es dedica més al cicloturista que viatja de manera independent i que cada any és més nombrós. "Oferim un servei de lloguer de bicicletes, ja que són molts els turistes que eviten viatjar amb la seva bicicleta, que sol ser molt cara, i no volen córrer el perill de sofrir alguna avaria durant el transport, que també és molt car".

Factors d'èxit

L'èxit de Mallorca  dins aquest segment turístic es deu a diversos factors,  entre els quals  destaca la proximitat als principals mercats europeus, ja que es pot visitar en prop de dues hores. La gran connectivitat de l'aeroport de Palma amb el centre d'Europa  permet rebre aquest tipus de client durant la temporada baixa. Un altre factor és el bon clima per a la pràctica del cicloturisme, que es tradueix en moltes hores de sol i temperatures moderades durant l'hivern i la primavera.  La  topografia de l'illa també  és  fonamental, ja que combina trams de pla i carreteres de  muntanya,  la qual cosa permet la pràctica del ciclisme amb diferents nivells d'exigència.  La  gran varietat de rutes gràcies a l'extensa xarxa de carreteres secundàries que  connecten  les localitats de l'illa és també un factor diferencial respecte d' altres destinacions , així com la seva àmplia oferta d'hotels. "Per a nosaltres també és important l'esforç que fan les institucions, com el Govern, el Consell o els ajuntaments, per mantenir les carreteres en bon estat. Per això, els estam  molt agraïts", destaca Iseli .

Des d'aquesta empresa ubicada a Alaró, que ofereix serveis de reparació de bicicletes i de cafeteria, s'assegura que en els dos darrers anys s'ha notat un fort increment de cicloturistes provinents dels Estats Units  i  el Canadà . "Es tracta d'un client molt bo, que s'allotja en petits hotels o cases de lloguer vacacional. Un viatger que vol conèixer la cultura de les Illes i que gasta molt en restauració i compres", destaca Brunet.

Tot i que a vegades atenen grups de cicloturistes que viatgen amb  tur operadors, destaca que  aquests grups , que poden superar les 300 persones i que se subdivideixen en tres o quatre grups, solen anar a llocs concertats pels mateixos organitzadors, ja que requereixen una atenció ràpida. Tot i que aquest segment continua amb força, Brunet també assegura que cada vegada arriben més clients fora de la temporada cicloturística (durant l'hivern o l'estiu) per tal de passar tres o quatre dies en bicicleta, sempre en funció de les previsions del temps.

Aquestes petites empreses, que  trobam  a bona part de localitats de Mallorca, ofereixen una atenció personalitzada als clients que viatgen pel seu compte, però tenen un petit nombre de  bicicletes  per llogar, entre 20 i 30. En canvi,  Huerzeler  concentra una bona part de l'oferta en la seva àmplia xarxa d'estacions, que sumen prop de 5.500 bicicletes a disposició dels cicloturistes.

En general, els cicloturistes que venen amb paquets organitzats fan etapes bastant llargues: la major part, d'entre 75 i 150 quilòmetres. Mallorca ofereix fins a 2.000 quilòmetres de vial per triar. Les ermites i els santuaris són llocs de preferència, però per arribar-hi cal fer una major preparació. Lluc és considerada l'etapa reina.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF