Incrementar el valor afegit de l’economia illenca, part de la solució

Antoni Riera diu que per reduir l’esforç, primer hem de ser més competitius

Segons l’anàlisi d’Antoni Riera, director tècnic de la fundació Impulsa Balears, “l’explicació a l’esforç immobiliari tan elevat dels illencs rau en un fet que no és nou, ja que l’any 1998 ja es donava, i és que per una banda tenim sous inferiors a la mitjana espanyola i, per l’altra, el preu del metre quadrat és superior”. Segons Riera, aquest diferencial “s’ha accentuat progressivament amb el pas dels anys perquè existeix una elevada rendibilitat de la inversió en actius immobiliaris gràcies a una demanda creixent, que avui dia és en gran mesura internacional, i un estoc força controlat”. Per les condicions de vida que ofereixen, les Illes Balears continuen sent una destinació atractiva per a la gent de fora, no només turística, sinó també com a lloc per establir-hi una primera o segona residència.

Diferència entre el preu i la renda

D’acord amb les dades d’Impulsa Balears, actualitzades l’any 2017, els illencs que tenen un habitatge en propietat destinen un 41,49% del seu sou a pagar-ne la hipoteca. Per l’economista, aquesta accentuació de la diferència entre el preu de l’habitatge i la renda disponible “té entre les conseqüències més importants la dificultat de l’accés a l’habitatge i de l’emancipació de la gent jove, amb els entrebancs que això suposa per al desenvolupament de les vides i del relleu generacional de la societat, i també una creixent desigualtat entre zones residencials”.

Antoni Riera explica que “en aquest context es podria pensar que la solució és incrementar l’oferta de béns immobles, però aquesta en realitat només minimitzaria les conseqüències a curt termini”. El director tècnic d’Impulsa creu que a les Illes Balears “sempre es practiquen polítiques de denominador, és a dir, quantitatives -més oferta, més turistes, més treballadors... menys impostos, menys cost...-, mai polítiques de numerador, cosa que vol dir més valor -més innovació i diferenciació de producte-”. Riera defensa que “cal fer avançar el model productiu per desviar la inversió immobiliària cap a inversió productiva, fet que permetria augmentar les rendes salarials i reduir d’aquesta manera l’esforç immobiliari”.

EDICIÓ PAPER 21/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF