Economia 20/09/2019

El Govern vol més que duplicar el pes del sector

Amb una inversió de 3,8 milions d’euros, el Pla d’economia social intentarà que aquestes empreses generin el 5% del PIB el 2022

C. T. B.
2 min
El Govern vol més que duplicar el pes del sector

PalmaEl Govern preveu un impuls important de l’economia social i solidària a les Illes, que actualment agrupa, segons el Consell Econòmic i Social, prop d’un 2% de les empreses de la Comunitat. L’objectiu marcat per l’Executiu d’arribar a un 5% el 2022, doncs, encara està una mica lluny, i pot ser difícil arribar-hi si no s’aprofiten al màxim les possibilitats de la nova Llei de contractació pública per afavorir aquest sector.

“És cert que arribar al 5% és un objectiu ambiciós i que fa falta fer una aposta decidida per aconseguir-ho”, explica David Abril, portaveu de Fundacions Darder-Mascaró, que considera que estam davant un sector amb molt de potencial perquè està en condicions d’oferir tot un seguit de serveis als ciutadans que de moment són molt desconeguts. “Per això, apostam per la sensibilització i la conscienciació, estam segurs que si la gent comença a percebre que pot utilitzar molts de serveis que no són oferits per multinacionals sinó per petites empreses amb vocació social, aquest sector creixerà amb força”, diu Abril.

La Conselleria de Model Econòmic explica que el Pla d’economia social 2017-2022 té un pressupost de 3,8 milions d’euros, 739.000 dels quals són per enguany i 753.000 per al 2020. Els ajuts destinats al foment i la difusió de l’economia social són de 193.000 euros, mentre que a l’ocupació i la millora de la competitivitat de les cooperatives s’hi destinen 220.000 euros. Les altres dues línies d’actuació són el manteniment de llocs de feina d’empreses d’inserció (325.000 euros) i una subvenció per a un curs d’expert universitari (15.000 euros).

“Les entitats del sector valoram de manera positiva aquest pla perquè preveu actuacions amb partides pressupostàries que es dirigeixen a intentar incrementar les propostes d’aquest tipus d’economia”, destaca Jordi López, portaveu de Mercat Social, qui considera que hi ha temps fins al 2022 per intentar assolir el creixement previst pel Govern. “A més, estam dins la comissió que fa el seguiment del pla, fet que ens permet fer propostes per tal de millorar-ne el funcionament”, assenyala.

Tant David Abril com Jordi López apunten, però, que a part d’apostar per la sensibilització per donar a conèixer les noves propostes a les escoles i a les universitats, és necessari que s’aprofiti al màxim la nova Llei de contractació pública, aprovada el 2018, perquè té eines suficients per impulsar aquesta economia. Per exemple, destaca expressament la possibilitat de reservar contractes per a entitats d’economia social, fet que pot impulsar que aquestes entitats incrementin la seva activitat oferint productes o serveis al sector públic. La llei també obliga a incorporar criteris socials als plecs de condicions de contractació de serveis per part de les administracions públiques.

stats