Balears consolida 11.200 llocs de treball gràcies a la iniciativa PIME cofinançada pel FEDER

En total, s'han concedit préstecs en condicions avantatjoses d'un volum pròxim als 93 milions d'euros a un total de 1.183 empreses, 15 mesos abans del termini establert

La Direcció General de Fons Europeus ha donat a conèixer avui les últimes dades d'execució disponibles del setembre del 2017 del programa d'iniciativa PIME, en el qual participa Balears amb una contribució FEDER de 25 milions d'euros, els quals han tingut un resultat molt positiu per a les Illes.

Aquest programa, que va començar el 2015, pretén facilitar l'accés del teixit productiu al finançament extern en condicions avantatjoses. Les empreses participants sol·liciten als seus bancs un préstec, un 50% del qual és garantit pel fons creat per la iniciativa PIME. Això vol dir que, en lloc d'atorgar-se com una subvenció clàssica, els fons FEDER constitueixen una garantia que redueix el risc assumit pels intermediaris financers, cosa que facilita el crèdit a més empreses i en millors condicions.

"Així, els 22,4 milions d'euros procedents del FEDER que les entitats financeres col·laboradores varen comprometre per avalar les possibles operacions d'inversió havien de multiplicar-se per 4 en forma de préstecs garantits abans del desembre del 2019", ha explicat el director general de Fons Europeus, Félix Pablo.

Només dos anys després de la seva posada en marxa, i 15 mesos abans, per tant, de la data límit establerta per a la concessió d'aquests préstecs, Balears ja ha aconseguit superar aquesta fita, atès que ha aconseguit 92,8 milions d'euros en un total de 1.350 transaccions per al desenvolupament de projectes d'inversió tangible i intangible o circulant de les petites i mitjanes empreses i els autònoms de la regió.

Segons les explicacions del director general de Fons Europeus, per cada euro de diners públics del Fons, s'han generat 4,14 euros procedents d'inversors privats, entenent que l'efecte multiplicador exacte serà diferent en cada projecte.

Això posa en relleu el fet que el finançament arriba a les pime de Balears, que constitueixen el gruix del teixit empresarial de les Illes i són les principals fonts de generació d'ocupació. En concret, 1.183 empreses s'han pogut beneficiar d'aquest programa, que no només ha possibilitat la realització dels seus projectes d'inversió, sinó també consolidar fins a 11.200 llocs de treball. Tot això reforça el compromís de la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme d'elevar la competitivitat i avançar cap a un model de creixement sostenible.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF