Entrevista
Cultura 31/03/2024

Xanguito: “‘Fent voltes per Palma’ és el tema més estrany que hem fet mai”

La banda mallorquina presentarà el seu quart disc, ‘Bon rotllo’, dia 6 d’abril a l’Auditori d’Alcúdia, tot just després de fer-ho a Barcelona dia 4

5 min
Un concert de Xanguito

PalmaQuan encara no fa una setmana que és a YouTube, el videoclip de la darrera cançó de Xanguito, una col·laboració amb Tomeu Penya que du per títol Fent voltes per Palma, ja ha superat les 35.000 reproduccions. En el vídeo hi participen alguns dels influencers de les divisions mallorquines de les xarxes socials, des d’Àngel Aguiló a Toni Horrach passant per dues de les responsables del pòdcast Anamfent. Tots ells reprodueixen la coreografia que acompanya la tonada del senzill, que amb el seu aferradís “duc mitja hora fent voltes per Palma i encara no he trobat aparcament” està cridat a convertir-se en un dels temes més reproduïts a les revetles de l’estiu. I això que, segons el cantant de Xanguito, Joan Muntaner, aquest Fent voltes per Palma va ser la darrera incorporació de Bon rotllo, el quart disc de la banda, que presentaran dia 6 d’abril a l’Auditori d’Alcúdia, després de fer-ho a Barcelona dos dies abans.

“És el tema més estrany que hem fet mai”, reconeix Muntaner, “perquè és una broma que se’m va acudir quan conduïa cap a gravar el disc. L’estudi on l’hem gravat és devora la plaça de toros de Palma i allà és impossible aparcar, has de deixar el cotxe i caminar 15 minuts com a mínim. I res, un dia que anava a gravar em va venir la tonada i l’endemà em va tornar i vaig pensar que potser era un senyal. La vaig mostrar a la resta del grup i tots varen coincidir que l’havíem d’incloure al disc”.

1.800.000 reproduccions

I si bé el mateix cantant i compositor parla de la cançó com “un acudit”, ben aviat s’hi va incorporar l’element que l’acabaria convertint, de manera gairebé immediata, en un dels ‘clàssics’ de la banda: la col·laboració amb Tomeu Penya. “Jo el coneixia de feia temps i teníem pendent fer qualque cosa plegats, i quan Jordi Tugores, que és amb qui hem fet el disc, la va sentir, va trobar que hi deia una mica de country… Jo volia que en Tomeu fes d’ambaixador de l’illa i digués allò de “Welcome to Mallorca”, però ell va voler fer la part del rap. I, eh, jo no som ningú per dur la contrària a Tomeu Penya!”, exclama. No és, però, la primera col·laboració exitosa d’aquest grup, que debutà el 2017 amb l’àlbum Beix. Allà s’hi trobava Te vendré a cercar, on sona la veu de Pau Debon, i que supera el 1.800.000 reproduccions a Spotify.

“És cert que amb el temps s’ha escoltat molt, aquesta cançó, però quan va sortir no va tenir gaire èxit. Va ser un any després que a poc a poc es va anar fent grossa. I ara, amb cada cançó que feim i amb cada disc que treim, creix encara més”, argumenta Joan Muntaner, líder de la banda formada per sis músics més. Per a ell, la clau de l’auge d’aquesta cançó va ser a les escoles: “De sobte, tots els nins se’n sabien la lletra, i s’emprava per ensenyar música als infants. Després d’això van venir les versions que en feien diferents grups, fins i tot la coral del teatre Principal de Palma en va fer una”.

Tres anys després del seu debut aparegué Milions d’estrelles, un àlbum una mica més electrònic i èpic que l’anterior, que incloïa col·laboracions amb Rap Rural i TIU, entre d’altres. La cançó que li donava títol, de tonada també aferradissa i revetlera, es convertí també en un èxit immediat. “La veritat és que els que formam part de Xanguito tenim una posició privilegiada, perquè podem viure de la música, tot i que per a això necessitam altres projectes al marge de la banda”, afirma Muntaner, “perquè només amb Xanguito no ens bastaria per arribar a final de mes. A Mallorca només pots viure de la música si fas hotels, bodes o versions. I a mi el que em permet dur menjar a ca nostra són els projectes de Rumba Bros i les actuacions que faig en solitari pels hotels. Ara bé, ja no és com al principi de Xanguito, que tots els estalvis eren per mantenir el grup, ara ja en treim qualque cosa, dels concerts que feim”, assegura. I és que el directe és una peça fonamental de l’existència d’aquest grup.

La música com a medicina

Amb més de 200 concerts a la seva trajectòria, Xanguito ha rebut en dues ocasions el premi Enderrock de la Música Balear al millor directe i ha passat per sales com Luz de Gas de Barcelona, l’Auditori de Castelló, el Teatre del Born de Ciutadella o el teatre Principal de Palma, on tancaren la gira del seu darrer àlbum, Eufòria, el desembre de l’any passat. “Nosaltres feim música de tot tipus, però sempre amb la intenció que la gent es diverteixi, que li serveixi per ballar i per escoltar al cotxe, però sobretot per passar gust”, explica Muntaner, “perquè de veres pensam que la música és una medicina per a l’ànima. Serveix per espantar els mals i avui dia n’hi ha molts. Tothom té vides complicades, nosaltres també, i amb aquest disc també hem volgut animar la gent”.

D’aquí ve el títol, Bon rotllo, i també el contingut d’aquest quart àlbum, publicat aquest mes de març: deu temes festius i animats que mesclen diferents estils, des del reggaeton fins al folk passant per la música disco i la rumba: “Teníem clar que aquest havia de ser un àlbum marcat per això, per aquest bon rotllo, que és el que la gent cerca quan escolta Xanguito. És el que ens defineix i el motiu que tenim per fer música, volem transmetre bon humor”, explica el cantant, “i en aquest àlbum no volíem cap balada ni cap tema trist ni res de tot això”.

Un disc eficient

Obre aquest darrer àlbum una altra col·laboració, Sempre t’estim, feta amb Joan Rovira. Després de passar per cançons amb títols gairebé impossibles com OooOooo<3oooOooO o per la Jota de Sa Marina 2, el tanca el tema Uh baby one more time, on Joan Muntaner diu que “cantarem un reggae perquè el món se’n rigui”.

“És el disc més… eficient? Sí, és el més eficient que hem fet perquè ha estat ràpid de fer i ens ha sortit bé”, afirma el cantant de Xanguito. “Ens hem llançat a la piscina i en dos mesos l’hem tingut fet, ha estat molt intens i és cert que hi ha hagut coses que n’han quedat penjades per culpa de la velocitat, però… De vegades les cançons que fas a correcuita són les que funcionen millor perquè hi poses tota l’energia, tota la teva vida es concentra a fer allò. Així ha estat, per exemple, amb el Fent voltes per Palma, que fins i tot el videoclip va sortir en qüestió d’un parell de dies… I encara no ens podem creure l’èxit que està tenint. N’estam molt agraïts”, reconeix el líder de Xanguito.

Haurem d’esperar uns mesos per saber si es converteix en la cançó d’aquest estiu a les revetles de la Part Forana de Mallorca. El que és segur és que hi sonarà i que n’hi haurà més d’un que aquestes setmanes, quan cerqui aparcament al centre de Ciutat, sigui de manera voluntària o involuntària, la cantarà.

stats