Cultura 30/03/2021

Començaran les exhumacions al Valle de los Caídos

El govern espanyol destina 665.000 euros a recuperar restes de víctimes del franquisme: de moment hi ha 60 peticions

2 min
El Valle de los Caídos fa 60 anys que es va aixecar a San Lorenzo del Escorial

BarcelonaEl 24 d'octubre les restes del dictador Francisco Franco sortien del Valle de los Caídos 44 anys després de la seva mort. Per fi serà el torn de les seves víctimes, 85 anys després de morir i més de 60 anys després que les traslladessin prop de la tomba del botxí. El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un reial decret per destinar 655.000 euros als treballs d'exhumació i identificació de les restes de les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista enterrades al mausoleu de Franco. La portaveu del govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat que s'han rebut més de 60 expedients d'exhumació de familiars, encara que no ha precisat quan començaran els treballs, segons Efe.

Les obres, en què participaran forenses especialitzats i antropòlegs, seran dirigides i coordinades per la secretaria d'estat de Memòria Democràtica, encara que l'execució correspondrà a la Fundación de la Santa Cruz del Valle de los Caídos. No obstant això, ha afegit que "no suposaran cap modificació urbanística i consistiran en fer possible l'accés a l'interior de les criptes", que no són accessibles perquè es van tapiar el 1959, des del moment de les inhumacions.

En total es calcula que es van dipositar restes de prop de 33.847 persones, provinents de totes les zones d'Espanya, en columbaris individuals i col·lectius situats a les vuit cavitats adjacents al creuer i a les capelles de la basílica. Segons la historiadora Queralt Solé, que s'ocuparà d'identificar els cossos, es calcula que des de Catalunya es van traslladar a la cripta restes d'entre 5.600 i 5.700 persones. Montero ha explicat que ja se saben els possibles llocs d'obertura de les criptes, així com les condicions necessàries per permetre-hi l'accés, i ha garantit que en l'execució dels treballs s'han d'assegurar tant les condicions de dignitat i respecte propis d'un cementiri com la seguretat i la salut del personal que hi accedirà.

Dues de les víctimes que seran exhumades són els germans aragonesos Manuel i Antonio Lapeña Altabás, procedents de Villarroya de la Sierra (Saragossa) i afusellats per les tropes franquistes el 1936: van ser enterrats a Calatayud, però el 1959 van ser reinhumats al Valle. Un jutjat de San Lorenzo de El Escorial va reconèixer el 2016 als seus familiars el dret de recuperar els seus cadàvers enterrats al Valle de los Caídos per traslladar-los a la seva localitat natal, encara que els tràmits s'han fet esperar fins ara. Arran d'aquest procés i d'altres casos que van arribar al jutjat, entre el 2017 i el 2019 es van fer diverses anàlisis per saber l'estat del tancament i l'interior de les criptes. El 2019 fins i tot els familiars van poder visitar les criptes on se suposa que hi ha els seus pares i avis enterrats.

Pressupost per a la llei de memòria

Després d'anys en què el PP va buidar de pressupost les polítiques de memòria estatals, els pressupostos generals de l'Estat per al 2021 preveuen una inversió d'11,3 milions d'euros per impulsar les polítiques de Memòria Democràtica, entre les quals hi ha un pla d'exhumació de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura, juntament amb la creació d'un banc estatal d'ADN i un cens de víctimes. A banda, el govern espanyol estudia aprovar una altra llei de memòria democràtica aquesta legislatura.

stats