Cultura 11/01/2016

L'últim 'mail' de David Bowie a Brian Eno: "Ara m'adono que estava dient adéu"

Músics com Madonna, Paul McCartney i Pharell Williams i polítics com David Cameron i Manuel Valls han recordat el músic, que ha mort aquest dilluns als 69 anys. Els homenatges a Bowie omplen les xarxes socials

Ara
3 min

BarcelonaDavid Bowie ha mort als 69 anys tres dies després de publicar nou disc. Durant les primeres hores, la seva mort ha generat més de 4 milions de tuits. L'etiqueta #RIPDavidBowie ha arribat a generar 20.000 tuits per minut. Alguns d'ells, tan destacats com aquests missatges:

Brian Eno, productor del cantant, també ha expressat el seu condol a través de Twitter, però a més ha explicat que la setmana passada Bowie li va enviar l'últim e-mail. "Ara m'adono que em deia adéu", ha explicat Eno, que també s'ha sorprès de la mort del seu amic, amb qui va treballar en diversos projectes, com la Trilogia de Berlín. Com que un vivia a Nova York i l'altre a Londres, estaven en contacte per correu electrònic. Ell signava com a "showbiz, milton keynes, rhoda borrocks i the duke of ear", ha explicat Eno. "Vaig rebre un mail seu fa set dies. Era divertit, com sempre, i surrealista, lligant jocs de paraules i al·lusions i tot el que sempre fèiem. Acabava amb aquesta frase: "Gràcies pels nostres bons moments, Brian. Mai es podriran". I signava 'Dawn'. Ara m'adono que estava dient adéu".

El modista francès Jean Paul Gaultier, que va fer clucades d'ullet al músic en les col·leccions de 2011 i 2013, l'ha definit com una "estrella absoluta del rock": "Em va inspirar la seva creativitat, la seva extravagància, el seu sentit de les modes, reinventant-les, el seu aspecte, elegància i el joc amb el gènere".

Paul McCartney ha afirmat que ha jugat "un paper molt important en la música britànica": "Em sento orgullós de pensar l'enorme influència que ha tingut en gent de tot el món". "La seva estrella brillarà sempre al cel".

El primer ministre britànic, David Cameron, ha escrit a Twitter que va créixer "escoltant" David Bowie, a qui ha definit com "un mestre de la reinvenció":

La cantant Madonna ha homenatjat el "cor rebel" de Bowie (#rebelheart) a Instagram, on ha dit que "aquest gran artista va canviar la seva vida":

El cantant de rock Iggy Pop ha expressat el seu dol amb unes emotives paraules en un missatge a Twitter, "l'amistat de David era la llum de la meva vida":

El productor musical i amic personal de Bowie, Tony Visconti, ha escrit a Facebook que el seu últim àlbum, 'Blackstar', posat a la venda el divendres passat, va ser "el seu regal de comiat" per al món:

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha acomiadat el músic britànic a través de Twitter i l'ha descrit com "un artista de múltiples cares que va revolucionar la música":

L'actor australià Russell Crowe ha fet referència a un dels temes més coneguts del seu setè àlbum, 'Pin Ups' (1973), (#sorrow), com "una de les millors actuacions" que ha viscut mai:

El músic Gene Simmons ha expressat la seva tristesa a Twitter, on ha escrit que les cançons de Bowie van tenir "una gran influència en ell":

L'actor Mark Ruffalo també ha acomiadat aquest "cantant llegendari", a qui ha definit com "el pare dels friquis", a través del seu compte de Twitter:

El comediant i actor Ricky Gervais, que va convèncer a Bowie perquè aparegués en un episodi de la seva sèrie 'Extras', també ha lamentat la mort del seu "heroi":

El cantant Kanye West ha escrit que Bowie va ser una de les seves "inspiracions més importants", tan "valent" i "creatiu" que va "donar màgia per a tota la vida":

Pharrel Williams també ha coincidit que va ser "un autèntic innovador i creatiu":

L'actriu i productora Whoopi Goldberg ha penjat una fotografia a Instagram on apareix amb David Bowie en un concert de la MTV dels anys 80:

L'actor Joseph Gordon-Levitt ha acomiadat Bowie amb un fragment de la seva cançó 'Eight line poem':

La cantant Amanda Palmer ha penjat una fotografia d'un jove Bowie al seu perfil d'Instagram, acompanyada d'unes paraules emotives:

L'escriptor Neil Gaiman ha compartit un vídeo d'una actuació de Bowie del 1973 en què interpreta la cançó 'My death', de Jaques Brel, amb les paraules "una manera de dir adéu":

El músic i actor Adrian Grenier ha elogiat i agraït la figura del cantant britànic, "vas canviar la meva vida":

L'actor Elijah Wood ha expressat el seu dol a Twitter, "mai havia imaginat un món sense ell":

El cineasta Guillermo del Toro ha escrit que la pèrdua de Bowie "deixa un forat als nostres cors", acompanyant el missatge amb una il·lustració animada de Helen Green que s'ha fet molt popular les xarxes arran de la mort del cantant:

Les mostres de condol per la mort de Bowie s'han produït, fins i tot, des de l'espai. L'astronauta britànic Tim Peake, que va viatjar a l'estació espacial internacional al desembre, s'ha mostrat "trist" en saber que Bowie "ha perdut la batalla contra el càncer":

stats