Òpera
Cultura 30/09/2022

Seduir el públic jove, un dels objectius de la nova Temporada d'Òpera del Principal de Palma

'L’Orfeo' de Monteverdi, 'La Bohème' de Puccini i 'La Traviata' de Verdi són els tres títols clau de la programació

2 min
Imatge promocional de l'òpera 'L'Orfeu', d'estètica moderna.

PALMASón tres els títols que omplen el programa de la 37a Temporada d'Òpera del teatre Principal de Palma: L’Orfeo de Claudio Monteverdi, La Bohème de Giacomo Puccini i La Traviata de Giuseppe Verdi. Així mateix, en el marc d'aquest programa també hi haurà dues representacions de l'òpera L'arxiduc, amb llibret de Carme Riera i música d'Antoni Parera Fons. A aquestes òperes s'hi ha d’afegir el Concert de Pasqua, que faran l’Acadèmia 1830 i el Cor del Teatre Principal.

El director del Principal, Josep R. Cerdà, ha dit que un dels objectius que la programació operística és aconseguir "públic més jove". Ara bé, també és necessari mantenir content l'espectador més "madur i educat" en aquesta art escènica. Així, segons ha explicat, la programació “reuneix títols del gran repertori per satisfer al públic aficionat a l’òpera com La Traviata o La Bohème, i títols molt celebrats pels més iniciats en la música, com és L’Orfeo”.

Amb l'afany de seduir els més joves, des del teatre s’han preparat uns abonaments que permetin gaudir de tots els títols sense haver de fer una gran despesa. Hi ha entrades per l'òpera amb bona visibilitat a 20 euros.

Cerdà també ha anunciat que dia 18 d’abril el Principal de Palma acollirà la gala dels premis Ópera XXI, l’associació que reuneix els teatres i festival d’òpera d’Espanya: "Suposa un reconeixement a la feina que s’està fent sobretot en l'àmbit audiovisual”. De fet, el director ha detallat que aquest divendres s'ha materialitzat una col·laboració amb el Teatro Real de Madrid: les òperes que figuren a Principal a la carta, la plataforma de continguts digitals del Principal, seran exhibides també a la plataforma del Real, MyOperaPlayer, una de les més visitades a tota Europa amb més de 60.000 subscriptors. La primera de les òperes del Principal que arribarà a MyOperaPlayer és L’elisir d’amore, amb direcció de José Martret.

La presentació ha comptat amb la responsable del departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets; i el director del Teatre des Born de Ciutadella, que col·labora amb l'obra La Bohème, Josep Marquès. També hi han assistit diversos solistes que participen en la temporada d'òpera com Irene Mas, Luis Aleñar o Jorge Tello i el director de Cor del Teatre Principal, Francesc Bonnín. Busquets ha subratllat l'esforç del Principal per "teixir ponts entre les Illes Balears, com ara aquesta segona col·laboració amb el Teatre des Born de Ciutadella". De la mateixa manera, ha celebrat la relació entre institucions, com ara l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, una formació que juntament amb el Cor del Teatre Principal "s’ha fet imprescindible al llarg de les 37 temporades d’òpera".

'L'Orfeo'

L’Orfeo arribarà a Palma en una producció pròpia basada en la producció que va fer l’Opéra de Dijon el 2016. Es considera la primera òpera de la història; fou escrita per Claudio Monteverdi el 1607. Les funcions seran els dies 21 i 23 d’octubre i serà la primera vegada que es podrà veure aquest títol en les 37 edicions de la temporada d’òpera. “És difícil veure L’Orfeo de Monteverdi, tant per la seva complexitat tècnica com per la seva complexitat vocal”, ha dit el director del Principal, Josep R. Cerdà. 

L’Orfeo té amb una posada en escena, firmada per Yves Lenoir, molt trencadora i moderna. Està inspirada en les grans estrelles del rock i en les seves estades al Chelsea Hotel de Nova York. Entre els solistes que hi actuaran hi ha Carmen Romeu, Irene Mas, Mauro Borgioni, Anna Bonitatibus i Nicolas Brooymans, entre d’altres.

'La Bohème'

Els dies 20, 22 i 24 de febrer de 2023 serà el torn de La Bohème, el clàssic de Puccini. Amb una estètica més clàssica, firmada per Leo Nucci, és una producció del Teatro Comunale di Modena.

En aquesta Bohème hi participa el Teatre des Born de Ciutadella, on també es representarà el 4 de març, una col·laboració que per al seu director, Josep Marquès, "és tot un luxe": "Ens en beneficiam els teatres, però també el públic, que disposa d’una oferta més variada, i els artistes que formen part de l'elenc, que tenen més funcions”. L’equip de solistes de La Bohème està encapçalat per Lianna Haroutounian i Andrei Danilov, i compta amb els mallorquins Tomeu Bibiloni i Marga Cloquell. A Ciutadella, la música l'interpretarà l'Orquestra de Cambra de Menorca.

'La Traviata'



La Traviata serà l’òpera que clourà la 37a Temporada els dies 17, 19 i 21 de juny de 2023. Es tracta d’una producció del Croatian Nariona Theatre de Zagreb amb una posada en escena d'Hugo de Ana, “un dels directors d'escena més prestigiosos a nivell europeu”, ha apuntat Cerdà. A més compta amb Anita Hartig, una de les sopranos més apreciades en el món líric actual, en el paper de Violeta Valéry.


stats