Arts escèniques
Cultura 21/09/2022

Els clarobscurs de l'Arxiduc: així serà l'òpera en català sobre l'aristòcrata austríac

La producció, que s'estrenarà els dies 25 i 27 de novembre al Principal de Palma, s'ha traduït a l'alemany i l'italià, té llibret de Carme Riera i música d'Antoni Parera Fons

2 min
Arxiduc Lluis Salvador.

PALMAQuatre anys després de ser encomanada, l'òpera en català sobre la figura de l'arxiduc Lluís Salvador ja és una realitat. El muntatge, titulat L'Arxiduc, s'estrenarà al teatre Principal de Palma amb dues funcions els dies 25 i 27 de novembre, a les 20 hores. La música és del compositor Antoni Parera Fons, premi nacional; el llibret, de l'escriptora Carme Riera, també premi nacional; de la direcció musical s en'encarregarà el cap de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB), Pablo Mielgo, i la direcció escènica és de Paco Azorín. Segons Parera Fons, el llibret de Carme Riera planteja els clarobscurs d'aquest personatge; per això, és una peça fortament dramàtica: "Ha estat un desafiament entendre el silenci i els dubtes de l'Arxiduc", ha dit el compositor sobre l'obra a la presentació de la producció d'aquest dimecres.

Presentació de l'òpera 'L'arxiduc'.

Es tracta de la primera òpera produïda pel Govern. A la presentació hi han assistit el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, i el gerent l'Orquestra Simfònica Illes Balears, Pere Malondra, que han recordat que el projecte va iniciar-se durant la passada legislatura. També hi eren Riera, Parera Fons, Azorin i Mielgo.

Carme Riera s'ha mostrat molt feliç de treballar amb el seu "gran amic" Parera Fons. En el llibret, Riera ha volgut plasmar la vida i les relacions socials de l'arxiduc a la seva arribada a Mallorca. Ha agafat el Die Balearen com a referència, "una obra magna per conèixer la societat, l'economia i la vida de les Illes Balears en aquella època i que, avui dia, continua sent tot un referent per als estudiosos i historiadors".

L'escriptora ha recordat que l'arxiduc Lluís Salvador fou un intel·lectual que s'interessà per les ciències naturals i les llengües clàssiques. Per això, l'òpera també està escrita en italià i alemany. "Hem considerat que un personatge tan interessant hem d'intentar que es conegui no només a Mallorca sinó arreu del món", ha manifestat Carme Riera.

Paco Azorín ha posat en relleu la importància de crear una òpera contemporània "quan només se n'estrenen una dotzena de gran format a l'any en tot el món". Per això, ha celebrat que el Govern de les Illes Balears produeixi íntegrament una peça que "passarà a formar part del repertori d'òperes contemporànies". En aquest sentit, Pablo Mielgo, ha destacat també la fita que "una institució tota sola i una orquestra posin damunt l'escenari una òpera de gran format".

L'elenc

L’Arxiduc, amb l'Orquestra Simfònica al fossat, compta amb un elenc que inclou el tenor David Alegret (arxiduc jove); el baríton José Antonio López (arxiduc vell); la mezzosoprano María José Montiel (Catalina Homar); el baríton Pau Camero (Wlasidlaw Vyborny); el baríton Joan Martín Royo (emperador d'Àustria) i la soprano María José Moreno (mare de l'arxiduc). A més, el conseller ha remarcat que també formen part de l'equip artístic i tècnic artistes balears com la soprano Marisa Roca (Antonieta mare); els tenors José Manuel Sánchez (Erwin Huber), Joan Lainez (Francesc Ferran), Antoni Aragón (veus del poble); el baríton Josep Miquel Ribot (veus del poble) i el cor del Teatre Principal de Palma.

stats