Cultura 11/11/2020

Sandra Freijomil i Josep Gerona, guanyadors dels premis Pollença de literatura 2020

La convocatòria ha superat amb escreix el nombre d'originals presentats en anys anteriors i la procedència de les obres ha estat molt diversa, amb exemplars d’Àustria, el Regne Unit, Alemanya, Dinamarca, els Estats Units i el Canadà

Clàudia Darder
2 min

PalmaLes mares no abandonen, de Sandra Freijomil, i El no-res perdura sempre, de Josep Gerona, han estat les obres guanyadores dels premis Pollença de literatura 2020 (XI Premi Pollença de narrativa i X Premi Pollença de poesia), uns guardons que convoca l'Àrea de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Pollença.

Sebastià Alzamora Martín, Laura Gost Seguí i Manuel Baixauli Mateu, jurat de l'XI premi de narrativa, han hagut de valorar vuitanta-un originals presentats. Les valoracions no han estat fàcils "atès l'alt nivell d'alguns dels originals presentats". Finalment, per com "subjuga els lectors per la profunditat humana de les protagonistes, per l'emotivitat dels diàlegs i les situacions", el títol de Sandra Freijomil ha estat l'elegit per unanimitat com a guanyador. Les mares no abandonen és una novel·la de prosa "vigorosa i plena d'imatges memorables", de personatges ben traçats, allunyats del simplisme i lligams versemblants, que evita els estereotips. La història està protagonitzada per mares i filles que es veuen obligades a compartir ferides. I, segons el jurat, "la millor manera de narrar les ferides és deixar, com ho fa aquesta novel·la, una cicatriu en la intel·ligència dels lectors". A més, de la narració amb relació als vincles femenins en destaquen l'alt grau d'intimitat, complexitat, contradicció, humanitat i sensibilitat; i consideren que llegir-lo deixa una empremta duradora en el lector, "el qual s'ha vist sacsejat per tota aquesta intensitat literària mentre llegia".

"Rebre un premi és sempre orgull, i un reconeixement a la feina feta durant les hores de lluita davant el text. Les mares no abandonen és una història que el que vol és fer preguntes i mostrar una manera de viure uns fets", ha comunicat l'escriptora a través d'un vídeo. A més, ha animat a tothom a llegir "qualsevol classe de literatura, perquè és un aprenentatge, un divertiment i un lloc on trobar-se i retrobar-se".

Pel que fa al X premi Pollença de poesia, els membres del jurat Marcel Riera Bou, Laia Martínez López i Antoni Xumet Rosselló, després de valorar les noranta-sis obres presentades, acordaren per unanimitat que l'obra guanyadora fos El no-res perdura sempre de Josep Gerona Fumàs. El descriuen com una "meditació sentida, però no sentimental" sobre la pèrdua d'una filla estimada. Detalla un procés ple de dolor "amb emoció i delicadesa", en què la ferida del temps només troba refugi en la música i les lectures pautades pels poemes.

"Per mi és especialment important, serà el sisè que publicaré. Parla de la meva filla, que va morir l'any 2010, i de com ha perviscut amb nosaltres. Esper que aquesta experiència pugui ser compartida a través d'altres persones", ha declarat en un vídeo l'autor dels poemes. També ha comentat que els llibres anteriors són d'abans del 2010. Per tant, aquest serà el primer que surti després de patir una dolorosa pèrdua com a pare.

Aquesta convocatòria ha superat amb escreix el nombre d'originals presentats en anys anteriors: els ha quadruplicat. A més, la procedència de les obres ha estat molt diversa. N'han arribat d'arreu dels Països Catalans, però també d'altres indrets com Àustria, el Regne Unit, Alemanya, Dinamarca, els Estats Units i el Canadà. Hi ha representació de les quatre illes del territori balear i de moltes comarques tant del País Valencià com de Catalunya, d'on arriben la majoria dels originals.

stats