Atemptat Salman Rushdie
Cultura 12/08/2022

El món literari i els polítics, "en xoc" per l'atac contra Salman Rushdie

Autors com J.K. Rowling i Neil Gaiman i polítics com Boris Johnson expressen la seva preocupació

ARA
2 min
L'autor Salman Rushdie en una xerrada a França el 2016.

BarcelonaEl primer ministre britànic Boris Johnson ha expressat el seu horror per l'atac que ha patit aquest divendres l'escriptor britànic Salman Rushdie a Chautauqua, a l'estat de Nova York. "En xoc després que Sir Salman Rushdie hagi sigut apunyalat mentre exercia un dret que mai hauríem de deixar de defensar. Els meus pensaments estan amb els seus éssers estimats. Tots esperem que estigui bé". També ha reaccionat a l'atemptat la ministra de Cultura britànica, Nadine Gorrier: "Horrible. Un atac terrible a un gegant literari i un dels grans defensors de la llibertat d'expressió".

Rushdie està amenaçat de mort des de la publicació de la novel·la Els versos satànics, que va ser molt criticada al món islàmic i va dur l'aiatol·là iranià Khomeini a emetre una fàtua el 1989 demanant la mort de l'escriptor. El Consell Musulmà Britànic, tanmateix, s'ha posicionat clarament i ha condemnat l'atac contra Rushdie. "Aquesta violència és equivocada i el seu perpetrador ha de ser portat a la justícia", ha dit l'organització en un tuit.

La commoció per l'atac contra l'escriptor també s'ha deixat sentir a l'Índia, el seu país natal. "L'agressió a Salman Rushdie a Nova York és un acte covard. Aquest és el resultat de les campanyes d'odi dutes a terme sistemàticament per fanàtics i que radicalitzen persones normals", ha escrit a Twitter Tushar Gandhi, besnet del líder pacifista indi Mahatma Gandhi. L'escriptor indi Amitav Ghosh s'ha declarat "horroritzat" al saber que Rushdie havia patit un atac. I l'autora de Bangladesh Taslima Nasreen, que va haver de fugir del seu país perquè un tribunal va determinar que la seva novel·la Lajja feria els sentiments musulmans, ha dit que estava "en xoc": "Mai m'hauria imaginat que això podria passar. Rushdie vivia a Occident i ha estat sota protecció des del 1989. Si ell és atacat, qualsevol que critiqui l'islam pot ser atacat. Estic preocupada".

El món literari, horroritzat

"No hi ha precedents d'un atac comparable a un escriptor en territori nord-americà", ha declarat la directora del PEN nord-americà, Suzanne Nossel. "Unes hores abans de l'atac, el Salman m'ha enviat un correu electrònic amb la localització d'autors ucraïnesos que necessiten refugi. Salman Rushdie ha estat a la diana durant dècades per les seves paraules, però no ha defallit mai. Ha dedicat moltes energies a ajudar altres persones que són vulnerables i estan amenaçades. Tot i que no sabem els orígens i els motius d'aquest atac, tots els que han cridat a la violència són culpables de legitimar aquest atac a un escriptor", ha dit Nossel.

Altres reaccions del món literari han arribat d'escriptors com J.K. Rowling. "Notícies horribles", ha dit l'autora de Harry Potter, que ha afegit que estava "molt preocupada" i que esperava que Rushdie estigués bé. Neil Gaiman, creador del còmic Sandman, també ha dit que està "en xoc i preocupat" per l'atac al seu amic. "És un home bo i brillant, i espero que estigui bé". Més lacònic, el mestre del terror Stephen King s'ha limitat a piular: "Espero que Salman Rushdie estigui bé".

stats