Arts escèniques

The Project deixarà la sala Barts, que tindrà nou gestor i nou nom

La promotora no s'ha presentat al concurs municipal que s'ha de tancar en les pròximes setmanes

2 min
La façana de la Sala Barts, al Paral·lel, aquest dilluns

BarcelonaThe Project deixarà de gestionar la sala Barts a partir del 17 d'abril, però això no implica que el teatre tanqui: l'Ajuntament anunciarà el resultat d'un concurs públic per a la gestió de l'espai d'aquí dues setmanes. El relleu sí que implicarà un canvi de nom, perquè Barts està lligat a The Project i, segons l'Ajuntament, la promotora ha demanat que no es faci servir en el futur. El canvi de mans també anirà vinculat a una transformació del projecte.

Per això The Project ha anunciat que no ha presentat una candidatura al nou concurs, per les diferències amb la proposta que impulsaven fins ara: "Les discrepàncies amb el contingut del nou concurs, que limita l'ús només a la música, fa inviable la continuïtat del que és i el que ha sigut Barts i la seva proposta transversal i multiescènica", diu la promotora. Tot i això, l'Ajuntament matisa que el concurs no limita l'ús de l'espai a la música sinó que planteja l'espai com un "centre de programació, producció artística i cultural a l’entorn de la música, les arts escèniques i la creació de la ciutat", diu el delegat de Drets Culturals de l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados. L'empresa que guanyi el concurs, a més de rebatejar el teatre del Paral·lel, haurà de treballar en coordinació amb la xarxa de fàbriques de creació de Barcelona, els centres cívics, el teixit local i entitats com L'Auditori. La gestió de l'espai es farà a través d'una concessió de quatre anys i començarà l'1 de maig d'aquest any.

"La sala no estarà tancada més enllà dels 15 dies de rigor per fer el canvi de mans", diu Granados. El delegat explica que s'ha volgut "donar continuïtat a la programació local i internacional" i alhora "ampliar l'horari d'explotació de la sala", que fins ara funcionava de dijous a diumenge al vespre. "El concurs busca que s'estableixin vincles entre cultura i educació, que hi hagi paritat de gènere, que es reculli la identitat cultural de la ciutat i es treballi amb l'experimentació", afegeix Granados.

L'Ajuntament va anunciar el maig del 2020 que iniciaria un nou concurs públic quan acabés la concessió de The Project de la sala Barts. "Havia acabat la possibilitat de prorrogar la concessió, havíem de convocar un concurs per imperatiu legal", explica Granados. A les bases del concurs es demana que s'hi "programin concerts i actuacions del mateix nivell que la resta de sales similars de la ciutat", i que, per tant, sigui sostenible, però que alhora tingui "l'esperit de projecte musical i cultural de 360º que guiava el primer projecte de la Fundació Autor".

The Project va assumir la gestió de la sala el novembre del 2012 per un període de vuit anys, que han acabat sent deu. Abans l'espai estava gestionat per la SGAE (Societat General d'Autors i Editors) sota el nom d'Artèria Paral·lel, però va fer fallida junt amb una SGAE en crisi. Al llarg d'aquesta dècada amb The Project al capdavant, la sala Barts ha acollit concerts de Jamie Cullum, Foo Fighters, Gloria Gaynor i The Waterboys, entre molts d'altres. També ha sigut un espai per a la comèdia i l'stand-up, amb espectacles d'Andreu Buenafuente, Berto Romero, Antonia San Juan, Louis CK i Bill Bailey. A la Barts també es va estrenar l'espectacle infantil El Petit Príncep, que des del 2014 cada Nadal omple la sala, entre altres comèdies.

stats