Cultura 16/08/2021

Restaurat el cadirat gòtic de l'església de Porreres, "la catedral de la Part Forana"

El Consell i el Bisbat de Mallorca han presentat els resultats de la seva darrera col·laboració

ARA Balears
2 min
Part del cadirat gòtic restaurat.

PalmaL'equip del taller diocesà del Bisbat de Mallorca ha estat dos mesos i mig fent feina amb el cadirat gòtic de la parròquia Nostra Senyora de Consolació, de Porreres. Aquesta església es considera "la catedral de la Part Forana de Mallorca" per les seves dimensions i riquesa artística. Així ho ha explicat la vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, durant la presentació de la restauració aquest dilluns. A l'acte també hi han assistit la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; la directora del taller de restauració del Bisbat, Antònia Reig, i la batlessa de Porreres, Francisca Mora.

Aquesta restauració, presentada en el marc de les festes patronals de Sant Roc, ha estat possible gràcies a la col·laboració entre el Consell i el Bisbat, que mantenen la seva línia de recuperació del patrimoni eclesiàstic, "molt nombrós i valuós a la nostra illa", ha dit Busquets. Ha explicat que és un cadirat gòtic originari del convent de Sant Francesc de Palma encarregat a l’artista barceloní Macià Bonafé, al voltant de 1447. El cadirat va ser desmembrat al segle XVII i reubicat en dos indrets, al cor alt de l’església de Sant Francesc i al cor de l’església de Porreres.

Representants polítics a la presentació de la restauració del cadirat gòtic de Porreres.

Procés

La primera intervenció en aquest cadirat gòtic va ser d’urgència. S'hi va fer la neteja mecànica i desinsectació els anys 2018, 2019 i 2020 per aturar els deterioraments actius. Més tard, es varen fer les fases de neteja química, consolidació del suport ligni, consolidació estructural, tractament dels elements metàl·lics i protecció final del conjunt. La restauració ha tingut una durada de dos mesos i mig. Tot el procés s’ha documentat de manera gràfica i fotogràfica, i un informe tècnic explica els procediments i materials emprats.

El cost de les tasques desenvolupades des de l’any 2018 fins al 2021 ha estat de 50.000 euros, finançat íntegrament pel Consell de Mallorca.

stats