Cultura 09/06/2021

El Consell de Mallorca destinarà 2,8 milions d'euros al Pla de gestió del patrimoni

La institució s'ha marcat uns objectius d'entre el juny de 2021 i el de 2023, prioritzant la protecció, conservació i difusió del patrimoni illenc

2 min
Kika Coll, Bel Busquets i la batlessa d'Alcúdia, Bàrbara Rebassa, al teatre romà de Pol·lèntia.

PalmaProtecció, conservació i difusió del patrimoni illenc. Aquestes són les tres branques principals que configuren el Pla de gestió del patrimoni 2021-2023 de l'àrea de Cultura del Consell de Mallorca. La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, han presentat avui el document que regirà els moviments que es faran en aquest àmbit. Segons han dit, es destinaran 2.820.000 euros a 138 accions directes sobre elements patrimonials. Dins d'aquestes accions, no obstant això, no hi haurà excavacions. "Consideram que ja s'ha excavat molt. És hora de posar ordre a tot el que s'ha trobat, de fer recerca i investigació", ha apuntat Coll. De fet, només es faran algunes excavacions puntuals si el projecte en concret ho requereix. El pla inclou el projecte per recuperar el conjunt de Bellpuig, a Artà, i recuperar i mantenir, també, béns mobles i immobles i els molins del Pla de Sant Jordi.

Busquets ha reivindicat que la conservació i restauració del patrimoni també activa l'economia: "Fa créixer el coneixement i mou l’economia a través de les accions d’investigació, recuperació i promoció". El document s'ha perfilat segons els acords de Raixa que fan referència al patrimoni. De fet, es preveu fer el seguiment dels informes sobre la Sibil·la de la Unesco i avançar en els expedients de declaració de la tela de llengües i de la vela llatina com a béns d’interès cultural immaterial. Busquets també ha anunciat que Mallorca serà l’organitzadora del V Simposi dels focs festius de la Mediterrània.

En l’àmbit de protecció, es revisaran les delimitacions de jaciments arqueològics i de la carta arqueològica de Mallorca, a més de l’inventari de patrimoni ferroviari. Com a novetat, s'iniciarà l’inventari de patrimoni immaterial.

Pel que fa a conservació, es mantenen les línies d’ajuda per mantenir i adequar els jaciments amb un pressupost per al 2021 de 270.000 euros. Així mateix, el pla consolida les subvencions per fer recerca en jaciments arqueològics, a les quals es destina un pressupost estimat de 900.000 euros per al període 2020-2023. A més a més, ha destacat que el pla inclou el projecte de conservació i estudi del derelicte trobat a la zona de les Fontanelles, a Palma, els estudis del qual han determinat que la troballa és una fita en l’àmbit mundial.

Tant Busquets com Coll han subratllat la importància de difondre la feina que fan a patrimoni i divulgar, també, els béns patrimonials en si. Aprofitant les noves tecnologies, es posen a disposició de la ciutadania, a través d’internet, projectes com els que s’han fet a la cova de Ramon Llull i entorn de la Sibil·la. Està previst, a més, reactivar ArqueoMallorca. Així mateix, es continuarà amb les jornades de difusió del patrimoni material i immaterial i amb la creació de noves rutes dedicades a molins i espais arqueològics. 

El pla inclou convenis amb altres entitats i institucions, com Ports de les Illes Balears, Bisbat de Mallorca i Imedea, entre d’altres. Entre les col·laboracions del Consell de Mallorca hi ha aquelles que es fan a través de la participació en consorcis com el de Pol·lèntia i el museu de Sant Carles.

stats