Proposta cultural
Cultura 25/12/2017

‘La gran aventura de Jaume I’ arriba al teatre Es Quarter de Petra

A més, música, espectacles, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
14 min

‘La gran aventura de Jaume I’ / Teatre

Teatre Es Quarter (c. del Sol, 5. Petra) / Dia 26 a les 19.30 h

‘La gran aventura de Jaume I’.

‘La gran aventura de Jaume I’ mostra un rei que pateix, que dubta, que es veu obligat a actuar contra la seva voluntat. Orgullós i providencialista. Més partidari del pacte que de la violència. Un home profundament humà que va resumir la seva personalitat en la seva primera gran gesta: la conquesta de Mallorca. Rodo Gener protagonitza aquest monòleg, que inclou la música de Mariona Forteza. A poc a poc el públic va coneixent, de la boca del mateix rei, la seva història. L’espectacle està adaptat i dirigit per Carlos Garrido i la il·luminació és a càrrec de Dominic Hull.

Funambulista / Música

Auditori de Peguera (carrer dels Pins, 17) / Dia 26 a les 20.30 h

Funambulista.

Diego Cantero, compositor i ‘alma mater’ de Funambulista, un dels autors més reconeguts del pop, nominat a la categoria d’artista revelació en els premis 40 Principales 2010. Funambulista va començar el juny del 2010 i va ser produït pel prestigiós Ludovico Vagnone i Cantero. ‘Cosas que no quise decirte’, el primer senzill del seu àlbum de debut, va sonar a les principals cadenes de la ràdio i ha ocupat els primers llocs de videoclips dels canals de televisió musical. El maig de l’any passat va començar la seva nova gira, i recorre tot l’Estat presentant el seu nou treball en format acústic i elèctric, amb un directe contundent i enèrgic.

‘Trans-plantar’ i Cabaret Nadalenc / Espectacle

Trui Teatre (camí de Son Rapinya, 29. Palma) / Dia 26 a les 19 h

‘Trans-plantar’.

La darrera producció de Diabéticas Aceleradas mostra una faceta més de la capacitat creativa del grup, des de la comèdia grupal fins al cabaret esbojarrat i, ara, el monòleg vital. La paraula 'trasplantar', títol de l’obra, es converteix en l’eix vertebrador de les successives vides de l’actor. Una sèrie de trasplantaments han fet de la seva vida allò que ara, finalment és: trasplantaments de manera de ser, de professió, d’ubicació i, més important, d’òrgans vitals.

Madò Pereta, Gala Especial de Nadal / Espectacle

Sala Delirious (Mateu Enric Lladó, 12. Palma) / Dia 26 a les 19 h

Madò Pereta, Gala Especial de Nadal.

La padrineta entranyable i divertida Madò Pereta ens porta un espectacle d'humor, música i ball.

Agustín el Casta / Espectacle

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 26 a les 19 h

Agustín el Casta.

L’humorista Agustín el Casta és tot un clàssic de la cartellera nadalenca a Mallorca i torna a l’emblemàtic escenari de l’Auditori de Palma amb un espectacle molt esperat i carregat d’humor.

‘Sentinel’ / Espectacle

Sala Gran del teatre Principal (carrer de la Riera, 2 A. Palma) / Dia 26 a les 20 h

‘Sentinel’.

La progressió artística de la companyia mallorquina Circ Bover i la qualitat dels seus espectacles han fet que arribi per dret propi a la sala gran del teatre Principal amb el seu primer gran espectacle de sala, coincidint amb la temporada nadalenca. Ho fan amb una proposta escènica innovadora i arriscada, acompanyada de la música en directe d’una de les bandes més suggerents, Highland Project, amb altres músics convidats. Tots plegats presentaran ‘Sentinel’, una petita illa on viu una tribu que no té influències de la nostra civilització, una comunitat hostil amb els externs, que viu amb un gran vincle amb la natura que l'envolta. És un espectacle de circ contemporani que experimenta amb estructures construïdes amb bambú i corda, basades en el principi de la tensegritat.

Conte de Nadal

Teatre de Lloseta (Pou Nou, s/n). Dia 26 a les 18 h

Conte de Nadal.

Ebenezer Scrooge és un vell avar que té esclavitzat el seu treballador, un jove pobre i de bon cor. La nit de Nadal rep la visita de tres fantasmes: el fantasma del passat el porta cap a la seva infància, perquè recordi el que va sentir llavors i s’entendreixi el seu cor; el fantasma del present l’apropa a casa del seu treballador, on, malgrat la pobresa, regnen l’amor i l’esperit familiar (i on veu un nen malalt); i el fantasma del futur el porta a la seva mort, solitària. Espantat per les visions, Scrooge decideix canviar de caràcter, ajuda la família del treballador i recupera l’esperit del Nadal. Es farà a les 18 h al Teatre de Lloseta.

‘Wall-E’ / Cinema

Auditori de Ferreries / Dia 26 a les 17.30 h

‘Wall-E’.

A l’any 2800, en un planeta Terra devastat i sense vida, després de centenars de solitaris anys fent allò per a què va ser construït -fer net el planeta de fems-, el petit robot Wall-E (acrònim de Waste Allocation Load Lifter Earth-Class) descobreix una nova missió en la seva vida (a més de recollir coses inservibles) quan es troba amb una moderna robot exploradora anomenada Eve. Ambdós viatjaran per la galàxia i viuran una emocionant i oblidable aventura.

‘La veu de la Sibil·la’ / Exposició

Catedral de Mallorca (plaça de l’Almudaina, s/n. Palma) / Fins al 20 de gener

‘La veu de la Sibil·la’ .

El Capítol de la catedral de Mallorca presenta la instal·lació ‘La veu de la Sibil·la’ a càrrec de l’artista Marta Blasco i comissariada per Fernando Castro, crític d’art, i Catalina Mas, conservadora de patrimoni de la catedral. La instal·lació consisteix en l’exposició de neules, col·locades a la trona de l’Evangeli, concebudes i dissenyades específicament per a la Seu. En total, s’hi instal·laran set peces fetes de coure fotogravat, pigment i vernís. La idea del projecte planteja noves possibilitats de relació i convivència entre l’art contemporani i l’art sacre. A més, es tracta de la primera instal·lació artística que es fa a la Seu, i la primera inclusió de la iconografia de la Sibil·la en la imatgeria catedralícia. Les neules seran l’anunci i la invitació de les festes del naixement de Jesucrist.

‘Marcos Vidal. Escultures 2011-2017’ / Exposició

Sa Mina (Reis Catòlics, 32. Lloseta)

‘Marcos Vidal. Escultures 2011-2017’.

Marcos Vidal Font (Vitoria-Gasteiz 1967) viu i treballa a Sineu. Aquesta exposició serveix a l'artista per fer una revisió dels darrers sis anys de treballs d'escultura i instal·lació. Es complementa amb l'edició d'un catàleg amb textos del regidor de Cultura, Francesc Abolafio Moyà, i el comisari d'art, Fernando Gómez de la Cuesta. Aquesta revisió inclou treballs realitzats a diferents espais expositius, residències i espais públics, com ara la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, el Casal Solleric de Palma, la galeria Addaya a Alaró, el CCA d'Andratx, l'Institut Cervantes de Sofia a Bulgària, la residència Lichtemberg Studios a Berlín i la fundació privada Hilvaria Studios a Holanda, entre d'altres.

‘FluPlu’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 31 de gener

‘FluPlu’.

El Casal Son Tugores acull l'exposició de Keila Alaver (Paraná, Brasil, 1970), qui va decidir quedar-se a Alaró fins a final de desembre després de la seva residència el passat mes de setembre a Addaya Centre d’Art Contemporani. L'artista brasilera investiga objectes representatius de la cultura que ella trobi que hagin desaparegut a poc a poc del mercat, ja sigui per la manca d'interès dels consumidors, per l'alteració de la cadena de producció local o perquè han estat reemplaçats per objectes provinents del sistema de producció a gran escala, essent el seu valor de mercat més econòmic i, a més, no tenen connexió amb les peculiaritats del lloc. Keila reprèn, doncs, la qualitat dels objectes escollits, utilitzant l'apropiació com a procediment per a la creació del seu propi treball.

'Anglada-Camarasa. Racons predilectes' / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 2 de setembre de 2018

Anglada-Camarasa. Racons predilectes.

Anglada-Camarasa va fer del paisatge de Mallorca un dels seus motius predilectes. Tot i que ja l’havia cultivat en la seva època d’aprenentatge a Catalunya (1886-1894) i puntualment en un viatge a la Bretanya el 1904, la llum mediterrània i l’orografia de Pollença li ofereixen un nou escenari, que aprofitarà amb escreix i en el qual trobarà nous camins per a la seva pintura. Tal com havia fet a París amb altres temes, Anglada continua treballant amb el seu rigorós procediment: observar detingudament el seu entorn, trobar l’objecte, captar-ne l’essència en una nota ràpida i, un cop al taller, donar forma a l’obra definitiva, més complexa. És un procediment llarg, que li exigeix temps i concentració. Vigila amb cura tots els detalls, des de la composició fins a la presentació del tema, des de la llum fins a la sensació de matèria i el color, superposant capes successives de pintura que ha de deixar assecar per obtenir l’efecte desitjat. Espera dies, de vegades mesos, per tornar a viure l’instant adequat o trobar l’efecte precís de llum que incideixi sobre el tema prèviament escollit.

'Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?' / Exposició

CaixaFòrum de Palma (pl. Weyler, 3) / Fins al 7 de gener de 2018

Cartell de l'exposició.

La preocupació pel temps futur ha estat una constant durant tota la història de la humanitat. Actualemnt disposam dels coneixements i els mètodes necessaris per poder fer prediccions raonables sobre el dia de demà. La tècnica que es fa servir, basada en el mètode científic, s'anomena prospectiva. Així, en aquesta mostra, a través de grans obres literàries i cinematogràfiques de ciència-ficció, es podrà descobrir en què consisteix i com treballa la prospectiva, i s'analitzaran les anomenades megatendències, és a dir, els grans canvis que es van conformant lentament, que influeixen de manera decisiva en la societat i en determinen l'evolució. Concretament, la mostra se centra en les prediccions que fan els analistes sobre la manera com pot evolucionar el món en els àmbits socials, mediambientals i tecnològics al llarg del segle XXI. L'exposició es basa en el document 'The European Environtment. State and outlook 2010 Assessment of global Megatrends', de l'European Environtment Agency. Després de la inauguració, Jordi Aloy, el coordinador de la mostra, hi oferirà una visita guiada.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

‘Eva Kircz’.

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des del 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des del 1976. Des del 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la manera com es refrecta la llum a la natura, i, sobretot, a l’aigua, atès que el constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors, com veim a les seves fotografies.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques en el lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma) / Fins al 31 de desembre
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de sant Stephen Harding de principi del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què, d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció que, amb tota seguretat, quedaran a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril del 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracten d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats