ART
Cultura 27/04/2017

Còmic i art religiós a 'Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat', la intervenció de 16 artistes al museu

L'exposició recull la interpretació dels il·lustradors d'obres datades des del segle XIV fins al XVI

Margalida Mateu
2 min
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

PalmaSetze dibuixants destacats del còmic i il·lustradors del Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca exposen al Museu Diocesà de Mallorca en una mostra que conjuga la col·lecció d'art religiós del museu amb el llenguatge del còmic i la il·lustració. L'exposició es titula 'Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat' i s'inaugura aquest divendres, 28 d'abril.

A la mostra no hi falta l'humor, la ironia, la fe i la reflexió mitjançant la interpretació d'obres del Diocesà datades des del segle XIV fins al segle XVI amb un afany per part de la institució religiosa "de dialogar amb la cultura d'avui i d'acostar-se a nous públics", així ho ha assenyalat Gabriel Amengual, director del Museu Diocesà.

Intervenció de Max del 'Pont del Purgatori'.

Els autors que formen part de l'exposició són Gonzalo Aeneas, Ata, Jaume Balaguer, Canizales, Àlex Fito, Flavia Gargiulo, Pere Joan, Linhart, Enriqueta Llorca, Marta Masana, Max, Bartolomé Seguí, Tatum, Nívola Uyà, Rafel Vaquer i Margalida Vinyes.

Obra de Ata inspirada en el Retaule de Sant Jordi.

'Verge coronada per Santíssima Trinitat' és, per exemple, una de les obres de la mostra, creada per Bartomeu Seguí i en la qual fa una intervenció en forma de notícia de diari a doble pàgina; Rafel Vaquer fa una interpretació personal de la Divina Generació i 'Pont del purgatori' és l'obra de Max. Altres artistes intervenen obres com el Retaule de Sant Jordi de Pere Niçard i Rafael Mòger (s. XV), La Crucifixió de Pere Terrencs (s. XV) o el popular Drac de na Coca.

Intervenció de Flavia Gargiulo del Retaule de Betlem.

No és la primera vegada, però, que s'estableixen connexions entre art religiós i còmic. Des del Diocesà assenyalen que "ja es poden observar a la 'Bíblia' manuscrita de Sant Stephen Harding de principi del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics".

Aquesta proposta de la Seu de Mallorca i el Clúster de Còmic està comissariada per Catalina Mas, conservadora de Patrimoni de la Catedral, i per Juan Roig i Sònia Delgado, del Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca.

Interpretació de Linhart del Sarcòfag de la Mare de Déu.

L'exposició 'Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat' serà oberta al públic a partir d'aquest dissabte, 29 d'abril, quan el Capítol de la Catedral organitza una jornada de portes obertes per donar la benvinguda a la mostra.

stats