PROPOSTA CULTURAL

Ovnipresents Teatre presenta ‘S’inunda Venècia’ a Sa Congregació de sa Pobla

Més teatre, música, recitals, literatura, espectacles, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

‘S’inunda Venècia’ / Teatre i col·loqui

Sa Congregació (c. del Rosari, 25. Sa Pobla) / Dia 29 a les 21 h

Ovnipresents Teatre presenta ‘S’inunda Venècia’. Dos matrimonis es retroben a Venècia durant el fenomen de aqcua-alta. A causa de les altes pluges, les parelles es veuen obligades a passar tot un dia tancats dins l’hotel, on descobriran que no és or tot el que llueix i que les seves vides, tot i que parteixen d’un mateix punt, no tenen res en comú. Tot seguit de la funció, es farà un col·loqui anomenat ‘La parella tradicional fa aigües?'’ amb Lia Amengual, mediadora en conflictes de parella, en què es parlarà sobre l'obra i el futur de la parella tradicional.

Jo Jet i Maria Ribot / Música

Teatre la Defensora (carrer de Reial, 34. Sóller) / Dia 29 a les 19.30 h

Jo Jet i Maria Ribot comparteixen emocions amb cançons i les utilitzen d’excusa per procurar fer més felices totes aquelles persones que se les estimen. Maria Ribot Farrés és una enamorada de la música i el que mou dins les persones. Sent que hi ha una màgia que remou profundament i uneix, ens fa més humans. Jordi Jet Serra Morales és un artista de cor, cantautor de forma i enamorat del lideratge de projectes. Cerca la forma de fer un món millor a través de la cultura.

‘Records Màgics’ / Espectacle

Teatre Mar i Terra (Sant Magí, 89. Palma) / Dia 29 a les 19 h

Un viatge al passat ple de fantasies i il·lusions en què els personatges de dibuixos animats, contes infantil, còmics i pel·lícules de la infància del mag Fèlix omples l’escenari de molta màgia i diversió. Es podrà veure dimecres, dijous i divendres a les 19 h al teatre Mar i Terra de Palma.

‘Mickey en busca de la Magia Perdida’ / Espectacle

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 29 a les 18 h

Una nova aventura màgica de Mickey, Minnie, Donald i Goofy. Il·lusions Teatre presenta aquest musical infantil màgic en el qual el públic ajudarà en Mickey, na Minnie, en Donald i en Goofy a aconseguir salvar el Regne de la Fantasia abans que Maléfica i els éssers malvats dels contes n’obtinguin el poder.

O’Veus / Música

Plaça d’Espanya de Palma / Dia 29 a les 20 h

La música a cappella d’aquest conjunt es basa en versions de temes coneguts, clàssics i contemporanis amb la veu com a únic instrument. Els canvis en les veus solistes són constants, com també les mescles entre temes de diferents anys i autors que fan de la música d’O’Veus una manera dinàmica i original de gaudir d’un concert diferent.

‘Miratges’ / Espectacle

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma) / Dia 29 a les 20.30 h

Una nova producció de l’il·lusionista Màgic Albert, fresca i jove que delectarà petits i grans amb magnífics números d’il·lusionisme combinats amb la simpatia i l’humor.

Concert de Nadal / Música

Auditori Sa Màniga (Son Galta, 4. Cala Millor) / Dia 29 a les 19.30 h

Concert de la coral Gent Gran Punta de n’Amer i de la banda de música de Sant Llorenç. Com ja és tradicional, dues formacions locals ofereixen un concert de Nadal per a les festes de Nadal.

‘Quan el cel es torna roig’ / Presentació de llibre

Biblioteca Municipal de Porreres (carrer de la Santa Creu, 31) / Dia 29 a les 19 h

Xesc Vidal presenta la seva primera novel·la a Porreres. Ho farà acompanyat de Tomeu Garí, representant de la memòria històrica.

Acadèmia 1830 / Música

Església de Monti-sion (Pollença) / Dia 29 a les 20.30 h

L’Acadèmia 1830 és un formació flexible de músics professionals, amb seu a Inca, amb l’objectiu d’apropar i difondre amb rigor i qualitat el gran repertori clàssic. Interpretaran obres des del Renaixement fins al ssegle XXI, a més de ‘Ceremony of Carols op. 28’, de Britten, dirigits per Fernando Marina.

‘Valhalla’ / Recital

Teatre de Lloseta (Pou Nou, s/n) / Dia 29 a les 21.30 h

Són un grup de joves que van descobrint i gaudint del món de la poesia. Tots plegats interpretaran versos del llibre ‘Valhalla’ d’Antoni López i alguns d’altres obres i poetes. També hi haurà unes petites actuacions musicals amb piano i guitarra.

‘El libro de Lucy’ / Presentació de llibre

Literanta (carrer de Can Fortuny, 4. Palma) / Dia 29 a les 20 h

Carla Martínez Nayman presenta la seva novel·la ‘El libro de Lucy’, publicada per l’editorial En Huida. Estarà acompanyada per Beti Serra, professora de llengua catalana i autora de l’editorial Anaya. ‘El libro de Lucy’ conta l’obsessió del Pare sin per perseguir la bellesa esgotada a la terra i al cel gràcies a la figura de la jove Lucy. Comença amb l’arribaada de la petita al monestir on resideix Sin, el seu oncle, ja que els seus pares no poden ocupar-se’n.

‘Visca Mallorca Lliure’ / Presentació de llibre

Claustre de Sant Bonaventura (Llucmajor) / Dia 29 a les 20 h

‘Visca Mallorca lliure!’ és el crit històric, la divisa que uneix les persones i col·lectius que treballen amb l’objectiu de fer de Mallorca un país de gent lliure i feliç. Tomeu Martí converteix aquest crit en una crida a pensar i preparar el futur de Mallorca amb els màxims nivells de sobirania i benestar col·lectiu.

‘Y no quedará ninguno’ / Teatre

Trui Teatre (camí de Son Rapinya, 29. Palma) / Dia 29 a les 21 h

Deu persones tancades a l’illa del Pirata, víctimes o assassins?, una incògnita per resoldre per part de l’espectador en l’obra ‘Y no quedará ninguno’, una nova versió actualitzada de la famosa novel·la d’Agatha Christie, ‘Diez Negritos’. L’autor hi revela aquesta doble moral en la qual es mostren, a través d’un cert sentit d’humor i d’un macabre escenari criminal, els defectes ocults de cada personatge i en què l’espectador no deixarà de demanar-se qui és l’assassí. Un misteri que haurà de resoldre en aquesta adaptació realitzada pel director Ricard Reguant i el dramaturg italià Gianluca Ramazzoti, i que el públic no haurà de revelar mai, llevat que vulgui rebre una invitació per a una breu estada a l’illa del Pirata.

Agustín el Casta / Espectacle

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 29 a les 21 h

L’humorista Agustín el Casta és tot un clàssic de la cartellera nadalenca a Mallorca i torna a l’emblemàtic escenari de l’Auditòria de Palma amb un espectacle molt esperat carregat d’humor.

Orquestra de Cambra Illa de Menorca / Música

Església del Socors (Ciutadella) / Dia 29 a les 20.30 h

Per a una ocasió tan especial, l’OCIM ha triat un programa variat i festiu, amb una primera part francesa, amb obres de Ravel i Debussy, i una segona plenament vienesa, amb polques i valsos de J. Strauss.

‘La veu de la Sibil·la’ / Exposició

Catedral de Mallorca (plaça de l’Almudaina, s/n. Palma) / Fins al 20 de gener

El Capítol de la Catedral de Mallorca presenta la instal·lació ‘La veu de la Sibil·la’ a càrrec de l’artista Marta Blasco i comissariada per Fernando Castro, crític d’art, i Catalina Mas, conservadora de patrimoni de la Catedral. La instal·lació consisteix en l’exposició de neules, col·locades a la trona de l’Evangeli, concebudes i dissenyades específicament per a la Seu. En total, s’hi instal·laran set peces realitzades en coure fotogravat, pigment i vernís. La idea del projecte planteja noves possibilitats de relació i convivència entre l’art contemporani i l’art sacre. A més, es tracta de la primera instal·lació artística que es realitza a la Seu, com també la primera inclusió de la iconografia de la Sibil·la en la imatgeria catedralícia. Les neules seran l’anunci i invitació de les festes del naixement de Jesucrist.

‘Marcos Vidal. Escultures 2011-2017’ / Exposició

Sa Mina (Reis Catòlics, 32. Lloseta) 

Marcos Vidal Font (Vitoria-Gasteiz 1967) viu i treballa a Sineu. Aquesta exposició serveix a l'artista per fer una revisió dels darrers sis anys de treballs d'escultura i instal·lació. Es complementa amb l'edició d'un catàleg amb textos del regidor de Cultura, Francesc Abolafio Moyà, i del comisari d'art, Fernando Gomez de la Cuesta. Aquesta revisió inclou treballs realitzats a diferents espais expositius, residències i espais públics, com la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, el Casal Solleric de Palma, la galeria Addaya a Alaró, el CCA d'Andratx, l'Institut Cervantes de Sofia a Bulgària, la residència Lichtemberg Studios a Berlín i la fundació privada Hilvaria Studios a Holanda, entre d'altres.

‘FluPlu’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 31 de gener

El Casal Son Tugores acull l'exposició de Keila Alaver (Paraná, Brasil, 1970), qui a decidir quedar-se a Alaró fins a finals de desembre després de la seva residència el passat mes de Setembre a Addaya Centre d’Art Contemporani. L'artista Brasilera investiga objectes representatius de la cultura on ella es trobi que hagin desaparegut a poc a poc del mercat, sigui per la falta d'interès dels consumidors, sigui per l'alteració en la cadena de producció local, sigui perquè han estat reemplaçats per objectes provinents del sistema de producció a gran escala, essent el seu valor de mercat més econòmic i, a més, no tenen connexió amb les peculiaritats del lloc. Keila reprèn, doncs, la qualitat dels objectes escollits, utilitzant l'apropiació com a procediment per a la creació del seu propi treball.

'Anglada-Camarasa. Racons predilectes' / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 2 de setembre de 2018 

Anglada-Camarasa va fer del paisatge de Mallorca un dels seus motius predilectes. Tot i que ja l’havia cultivat en la seva època d’aprenentatge a Catalunya (1886-1894) i puntualment en un viatge a la Bretanya el 1904, la llum mediterrània i l’orografia de Pollença li ofereixen un nou escenari, que aprofitarà amb escreix i en el qual trobarà nous camins per a la seva pintura. Tal com havia fet a París amb altres temes, Anglada continua treballant amb el seu rigorós procediment: observar detingudament el seu entorn, trobar l’objecte, captar-ne l’essència en una nota ràpida i, un cop al taller, donar forma a l’obra definitiva, més complexa. És un procediment llarg, que li exigeix temps i concentració. Vigila amb cura tots els detalls, des de la composició fins a la presentació del tema, des de la llum fins a la sensació de matèria i el color, superposant capes successives de pintura que ha de deixar assecar per obtenir l’efecte desitjat. Espera dies, de vegades mesos, per tornar a viure l’instant adequat o trobar l’efecte precís de llum que incideixi sobre el tema prèviament escollit.

'Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?' / Exposició

CaixaFòrum de Palma (pl. Weyler, 3) / Fins al 7 de gener de 2018

La preocupació pel temps futur ha estat una constant durant tota la història de la humanitat. En l'actualitat es disposa dels coneixements i dels mètodes necessaris per poder fer prediccions raonables sobre com pot ser el demà. La tècnica que es fa servir, basada en el mètode científic, s'anomena prospectiva. Així, en aquesta mostra, a través de grans obres literàries i cinematogràfiques de ciència-ficció, es podrà descobrir en què consisteix i com treballa la prospectiva, i s'analitzaran les anomenades megatendències, és a dir, els grans canvis que es van conformant lentament, que influeixen de manera decisiva en la societat i en determinen l'evolució. Concretament, la mostra se centra en les prediccions que fan els analistes sobre com pot evolucionar el món en els àmbits socials, mediambientals i tecnològics al llarg del segle XXI. L'exposició es basa en el document 'The European Environtment. State and outlook 2010 Assessment of global Megatrends', de l'European Environtment Agency. Després de la inauguració, Jordi Aloy, el coordinador de la mostra, hi oferirà una visita guiada.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma) / Fins al 31 de desembre

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d' art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF