PROPOSTA CULTURAL
Cultura 04/05/2017

Euroclàssics presenta l’òpera completa i escenificada ‘La Bohème’

Més música, espectacles, teatre, rutes, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
15 min

‘La Bohème’ / Òpera

Auditori Peguera (carrer dels Pins, 17) / Dia 5 a les 20 h
‘La Bohème’.

Aquesta obra, de Giacomo Puccini i amb llibre de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica, conta la història d’amor entre Rodolfo, un bohemi escriptor de drames sense èxit, i la feble Mimi, una jove malalta de pell pàl·lida i mans fredes que no pot deixar de tossir. La producció té un repartiment de set cantants professionals provinents de Sud-amèrica i de l’estat espanyol. Amb tot, una producció local en què la direcció musical, d’escena, els cors, la producció i l’acompanyament pianístic són a càrrec de professionals mallorquins.

Circaire

Alcúdia / A partir de les 17 h
Circaire.

Alcúdia serà un any més l'escenari de l’únic festival de les Illes Balears que té el circ com a protagonista de totes les seves activitats: Circaire 2017, II Mostra de Circ d'Alcúdia. Amb la voluntat de convertir-se en un referent d’aquesta disciplina escènica, la programació de Circaire recull 18 propostes contemporànies i originals per tal d’atorgar més visibilitat i reconeixement a les arts del circ. La inauguració és a les 20.00 h al vestíbul de l'Auditori d'Alcúdia. A més, aquest divendres s’hi podran veure els espectacles:

17 h a la biblioteca Can Torró: ‘Conta’m el món’, de la companyia Clownidoscopio: Un espectacle de contacontes ple d'humor, música i teatre gestual que farà viatjar per diferents països del món recollint històries tradicionals plenes de valors universals.

18 h a la plaça de la Rectoria: ‘El niu’, de la companyia Dudu Arnalol: Un ser enigmàtic amb una immensitat d’objectes i troballes acaba d’arribar; no sabem d’on ve ni cap on va i potser tampoc ell ho sap, però la seva presència no deixarà indiferent. ‘El Niu’ és un espectacle que s’inventa de nou per cada carrer on passa. Sense paraules, sense regles, el joc constant amb el públic va dibuixant nous camins cap a la imaginació, on la sorpresa i la rialla van del bracet agafats.

19 h al pont de la Vila Roja: ‘Instante’, de la companyia Varuma Teatro: ‘Instante’ succeeix en un magatzem on pareix que les caixes d’embalar guarden una sèrie de qüestions morals: el sentit comú, la llibertat d’expressió, etc. Personatges com Frágil, 15 x 15 i Urgente conviden a qüestionar-se per què algú s’entesta a guardar aquestes raons ètiques i amagar-les dins un magatzem ombrívol i polsegós, desterrant-les a l’oblit.

20 h a l’Auditori d’Alcúdia: ‘Makam’, de la companyia Makam: Cel, terra i música conflueixen a ‘Makam’, un espectacle que fusiona el circ, la dansa i la música en viu que ens connecta amb l’essència ancestral.

21 h a l’Auditori d’Alcúdia: ‘Intarsi’, de la companyia de circ Eia: Construir i deconstruir, no caure i no deixar caure, transformar i retransformar… Quatre acròbates, entre proesa i bogeria, ens porten a un univers habitat per fragments de vida. La solitud, el compartir, el conviure, son part del viatge evocat mitjançant la dansa, el teatre físic i, sobre tot, les arts del circ.

22.30 h a l’Espai Circaire: ‘Los Rabinovich’, de la companyia La Mecànica: Aquests tres germans han forjat la seva carrera tocant, amb unes mans melancòliques, una música alegre, virtuosa i desenfrenada, en casaments de conveniència, acomiadaments improcedents, funerals i derrotes electorals. Avui és una ocasió molt especial, i tots hi estem convidats.

‘María Moliner’ / Òpera

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2A. Palma) / Dia 5 a les 20 h
Imatge de l'òpera 'María Moliner'.

L’òpera necessita obrir-se nous camins per no perdre el pas de la contemporaneïtat. Per sort, autors com Antoni Parera Fons, recentment guardonat amb el premi Nacional de música, mostren atractives fórmules. ‘María Moliner’ és una fita d’aquesta actualització. La mezzo María José Montiel encarna la lexicògrafa en aquesta biografia escènica estrenada al Teatro de la Zarzuela que no escapoleix les arestes polítiques del personatge: María Moliner va ser una figura molt incòmoda a la seva època.

Jean-Pierre Lecaudey i l’Orquestra del Conservatori / X Setmana internacional de l’orgue

Basílica de Sant Francesc (Palma) / Dia 5 a les 20.30 h
X Setmana Internacional d’Orgue Antoni Martorell.

Dins la X Setmana Internacional d’Orgue Antoni Martorell, concert de Jean-Pierre Lecaudey i l’Orquestra del Conservatori Superior de les Illes Balears, dirigits per Alfredo Oyagüez. El concert que oferiran té per títol ‘Música simfònica francesa’ i inclou ‘Variations de la Ve Symphonie op. 42’, de Charles M. Widor; ‘Cantabile’, de César Franck; ‘Variations sur le Veni creator, de Maurice Duruflé; ‘Ecstasy, d’Antoni Martorell; ‘Dieu parmi nous’, d’Olivier Messiaen. L’orgue i l’orquestra interpretaran ‘Primera Simfonia per a Orgue i Orquestra Op. 42’ d’Alexandre Guilmant.

‘Un cadàver exquisit’ / Teatre

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma) / Dia 5 a les 20.30 h
‘Un cadàver exquisit’.

Darrer espectacle de la companyia Estudi Zerp Teatre estrenat al setembre de 2016 en homenatge al centenari de Dadà al mític Cabaret Voltaire (1916-2016) que pretén reviscolar l’esperit rebel, creatiu, dinàmic, efervescent, provocador, rupturista, transgressor i inspirador amb textos, poemes, cançons i músiques de diferents autors dadaistes. Un muntatge diferent que recrea l’esperit d’un moviment que tanta influència ha tengut en l’art contemporani.

‘L’art d’amargar-se la vida o com fer d’un mateix un perfecte miserable… o no’ / Teatre

Biblioteca municipal de Santa Eugènia / Dia 5 a les 20.30 h
‘L’art d’amargar-se la vida o com fer d’un mateix un perfecte miserable… o no’.

Agafen un individu qualsevol, li donen tot el que necessita i més, tot el que vol i tot el que desitja, de manera que no s’hagi de preocupar de res que no sigui la seva reproducció, i el molt desagraït, sols per fer la punyeta, serà capaç d’esdevenir desgraciat, de sentir-se infeliç. I què fan amb ell, aleshores?

‘Next Stop’ / Teatre

Teatre d’Alaró / Dia 5 a les 20.30 h
‘Next Stop’.

A càrrec del grup juvenil Tropa Trempada. "Un viatge en tren on la ficció supera la realitat. Un vagó ple de situacions absurdes. Un tren que et farà passar una hora plena de rialles". Escrita i dirigida per Catina Campins. Entrada: Donatiu

Jane’s walk / Rutes

Palma / A partir de les 18 h
La Via Corrupta ha estat la ruta amb més públic.

Un recorregut pel barri de la Soledat i el repàs als casals històrics tancats de Palma –Can Oleo, Can Serra i Can Weyler–, s’afegeixen a la segona edició de Jane’s Walk Palma. El festival torna del 5 al 7 de maig i inclou dotze rutes gratuïtes i guiades per ciutadans voluntaris. La cita, que s’organitza a més de 200 ciutats del món, té com a objectiu reflexionar sobre el model de ciutat i reivindicar la recuperació de l’espai públic per als ciutadans. Aquest divendres es podrà gaudir de:

18 h a la plaça d'Espanya: Palma a través dels ulls d'un ciclista urbà. Ressaltarà la convivència entre bicicletes i vianants, conductors i transport públic.

19 h a les estàtues romanes de la Rambla: Via corrupta: la història es repeteix. Els escenaris més emblemàtics de la corrupció a la ciutat, amb gags interpretats per l'humorista Xavier Canyellas.

19 h al Casal de barri de Sant Agustí: Sant Agustí i Cala Major: molt més que turisme i platja. Es donarà a conèixer la diversitat gastronòmica i cultural de la zona.

‘Infàmia’ / Teatre

Teatre Principal de Maó (costa d’en Deià, 40) / Dia 5 a les 21 h
‘Infàmia’.

Escrita i dirigida per Pere Riera i interpretada per Emma Vilarasau, Jordi Bosch, Anna Moliner i Francesc Ferrer. Infàmia és un joc de miralls, d’esferes, de punts de vista. A Eva Dolç li ha caigut un tros de món damunt, i està lesionada. Veuran com les ferides que ha patit per la caiguda fereixen també dos individus tendres, que encara no són del tot conscients del camí que han pres: Sara i Aleix, dos intèrprets que semblen condemnats a patir l’emergència de ser perpètuament actors emergents. I, enmig d’un combat ferotge, que farà entrar en crisi les vocacions de tots tres, apareixerà Toni, un mefistofèlic astut, que els posarà tots tres en solfa. Remourà tots els fonaments i aclarirà tots els dubtes, perquè els altres acabin entenent, d’una vegada, de què va en realitat aquest ofici.

Jaleo Bastardo / Música

Sa Qüestió (carrer de Vicent Serra i Orvay, 22. Eivissa) / Dia 5 a les 22 h
Jaleo Bastardo.

Jaleo Bastardo és un energètic espectacle esperpèntic teatral al ritme de rumba canalla i divertida. La carismàtica Ana Katana (veu) es fa acompanyar de la seva família bastarda, Aina Lavaina (veu), Doctor Bastardo (guitarra) i Sebas Bastardo (percussió), per engegar temes propis, satírics i reivindicatius, a més d’homenatges a grans dones de la cançó i de l'humor, com Lola Flores, Martirio i la mexicana Paquita la del Barrio. Duen un any com a projecte consolidat a les Illes i actualment presenten el seu primer EP, ‘Temitas varios’.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
Llibreria Lluna.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

30 poetas ante el espejo lorquiano / Inauguració de l'exposició

Centre Municipal d’Art (C/ Seminari, 5. Ciutadella) / Dia 5 a les 19 h
Euroclàssics presenta l’òpera completa i escenificada ‘La Bohème’

L’exposició de gravats i poesies de Mariangustias Mellado arriba a Ciutadella un any després que la mostra s’inauguràs al Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior. Atesa la bona acceptació del públic que va tenir aquesta important mostra, que mescla gravat amb poesia, l’Espai d’Art Xec Coll ha decidit acollir-la a la seva sala del Centre Municipal de Ciutadella. El vessant artístic i gravador de Mariangustias Mellado Suárez va néixer al taller de gravat Xalubínia, quan aquest també es gestava i formava, l’any 1991, a Salobreña (Granada). Des de llavors fins avui, l’artista ha col·laborat activament amb aquesta associació, que va portar, el 2010, el taller fins a Menorca per crear-hi el Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior. Fou en aquest centre, a Menorca, on Mariangustias estampà les 32 planxes realitzades amb la tècnica del sucre sobre planxa de ferro, que formen aquesta exposició.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Ibicenco II’ / Exposició

Centre Cultural de Jesús (carrer del Faisà, 7) / Fins al 30 de maig
Ibicenco-II2

Inauguració de l’exposició col·lectiva ‘Ibicenco II’, a càrrec de la Mondo Galería. Després de l’èxit de la primera edició, arriba aquesta altra amb José Del Río Mons, Miquel Soler-Roig, Nabiha & Thom, Sophie Stinglhamber, Cristina Iturrioz, Juan Barte, Annabelle Widmann, Burkhard Von Harder, Yapci Ramos, Subodh Kerkar, Roberto Gato, Dra. Montse Lázaro, Eduardo Marco, Antonio Briceño, Víctor Pérez, Romy Querol Soler, Markos R Kay i Selim. Comissariada per Diego Alonso.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Els meus amics’ / Exposició

Rialto Living (carrer de Sant Feliu. Palma) / Fins al 23 de maig
'Els meus amics'.

Damià Ramis exposa dotze escultures d’animals de mida natural i fetes amb una tècnica personal i molt expressiva a ‘Els meus animals’. Entre d'altres, hi ha un cranc, un mussol, un porc i una pantera. Totes les figures tenen colors vius i una gran expressivitat.

‘Toni Catany: d’anar i tornar’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost
L'exposició 'Toni Catany. D’anar i tornar' al Casal Solleric.

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

‘Miguel en Cervantes. El retablo de las maravilla’ / Exposició

Ca n’Oliver (carrer d'Anuncivay, 2. Maó) / Fins al 24 de maig
‘Miguel en Cervantes. El retablo de las maravilla’.

L’exposició ret homenatge a la màxima figura de la literatura espanyola i inclou il·lustracions de Miguelanxo Prado i David Rubín, dos dels més destacats historietistes espanyols, que aborden la mostra des del llenguatge contemporani de la il·lustració i el còmic.

‘Noray. La ancha frontera’ / Exposició

Sala de Cultura Sa Nostra (carrer d'Arraval, 32. Maó) / Fins al 12 de maig
‘Noray. La ancha frontera’.

Es tracta d’una mostra del fotògraf Juan Valbuena. L’exposició està comissariada per Sandra Maunac i organitzada per l’Ajuntament de Maó, en el marc de les Trobades Literàries Mediterrànies Albert Camus, que organitzen l’Ajuntament de Sant Lluís i Miguel Ángel Moratinos.

‘Sin rumbo fijo’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 4 de juny
'Sin rumbo fijo'.

Steve Afif va néixer a Alexandria al 1943 i va ser deportat al 1956 quan la ciutat va deixar de ser colònia britànica. Una vegada a Londres, va iniciar estudis a la Byam School of Drawing and Painting i tres anys després obtingué una beca d'estudis a la Royal Academy of Arts. De llavors ençà sempre ha estat unit al món de l'art i ha exercit tant d'artista com a galerista. A finals dels anys 60 fixà la seva residència a Mallorca, on encara viu i treballa. La seva obra abraça des de la pintura fins a l'escultura, però és en el camp del dibuix on defineix tot el seu ample registre de tècnica i contingut. No li són estranys el llapis, el bolígraf, l'aquarel·la, el guaix, la tinta xinesa ni la sanguina i deixa empremtes de la seva qualitat amb les quals defineix accions i actuacions en què transmet un ampli registre d'emocions. Irònic, burlesc, agressiu, dantesc, apocalíptic, sorneguer... són adjectius que poden acompanyar tota la seva obra, sempre girant entorn del gènere humà, les seves emocions i perversions. ‘Sin rumbo fijo’ és un ampli recull d’una part de la seva extensa producció creativa que testimonia l'aportació d'aquest artista al camp de l'art contemporani fet a Mallorca, una terra d'acollida on gaudeix d'un profund i sincer reconeixement per part d’artistes, galeristes i col·leccionistes.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

‘Escletxes’ / Exposició

Can Gelabert (carrer de la Portella, s/n. Binissalem) / Fins al 8 de maig
‘Escletxes’.

Imma Alonso exposa la seva obra amb el títol d’‘Escletxes’. Ella mateix la defineix així: escletxa, obertura irregular, peces mal encaixades; darrere, llum, o foscor, o esperança, o conflicte, intuïcions que no entenem, camins de memòria i de futur, al davant, murs, parets, parets viscudes, històries no explicades, paisatges; de dins a fora, de fora endins, escletxes de llum, de color, d'emocions. Recerca d'identitats, d'espais.

‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3) / Fins al 4 de juny
‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’.

Aquesta mostra, organitzada per l'Obra Social "la Caixa", el Museu Nacional d'Art de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya, se centra en quatre aspectes del treball fotogràfic de Gabriel Casas, un dels fotògrafs del país més importants dels anys trenta. En primer lloc, la gent. Casas va ser un mestre del retrat que va reflectir una manera moderna de viure. Homes i dones d'acció, dinàmics, disposats a intervenir en la vida pública, escrivint, competint, treballant o fent política. En segon lloc, la realitat prismàtica del carrer: des d'una cursa d'automòbils en un autòdrom fins a l'enfrontament entre policies i manifestants en una vaga, de la Via Laietana (que en aquella època era un nou centre de la ciutat) als balls més populars de la Barcelona canalla. El tercer apartat connecta la fotografia de Casas amb el moviment internacional de la Nova Visió: espais, objectes, allò que el poeta Josep M. de Sagarra va anomenar l'ànima de les coses, reflectida en imatges sorprenents i punts de vista inèdits. L'exposició es tanca amb un dels aspectes precursors de la seva obra: l'atenció cap als desafavorits i els exclosos, els conflictes socials, que va abordar, càmera en mà, per obtenir imatges d'una potència extraordinària. 4 euros amb un 50% de descompte per als clients de CaixaBank.

‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’ / Exposició

Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Calvià / Fins al 26 de maig
‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’.

Dins el programa Dia de la dona, l'ONGD Treball Solidari proposa un viatge pel món de la mà de dos protagonistes d'excepció: el microcrèdit i la dona. Tal vegada els grans responsables d'una nova manera de concebre les economies familiars i d'albirar, a la fi, un somni: portar l'esperança d'un futur millor a milions de persones. Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 20 h.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig
'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?'.

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

stats