Cultura

L'òpera 'María Moliner',d'Antoni Parera Fonts, arriba al teatre Principal

La història de l'autora del 'Diccionario del uso del español' es representarà a Palma els dies 5, 7 i 9 de maig

Música i teatre s'uneixen per donar vida a la història de María Moliner, lexicògrafa i filòloga aragonesa, autora del 'Diccionario del uso del español'. El manacorí Antoni Parera és el compositor d'aquesta òpera, que s'estrenarà aquest divendres, 5 de maig, a les 20 hores al teatre Principal de Palma. També es podrà veure el 7 de maig, a les 18 hores, i el 9 de maig, a les 20 hores.

Coincidint amb el 50è aniversari del 'Diccionario del uso del español', el Teatro de la Zarzuela de Madrid va estrenar l'any passat, amb un gran èxit per part del públic i de la crítica, aquesta òpera, que és ja un referent en la renovació del gènere líric i que arriba amb força al teatre Principal de Palma. Es tracta, amb paraules del director d'escenografia, Paco Azorín, d'una òpera documental, ja que du a escena la història d'un personatge real “amb totes les seves vivències i les posa en valor”.

Aquest projecte neix de la necessitat d'Azorín de retre homenatge a la figura de María Moliner, un “personatge brutalment enterrat per la història”. Estigmatitzada pel seu suport a la República i en un entorn acadèmic dominat pels homes, va aconseguir després de quinze anys d'esforços fer, ella sola, el 'Diccionario del uso del español'. “És una lliçó que ens dona a tots i tenim l'obligació d'explicar als més joves que davant el pessimisme de la intel·ligència hi ha l'optimisme de la voluntat; això és el que feia María Moliner cada dia”, ha apuntat l'escenògraf.

“Antoni Parera ha fet una partitura magnífica”, ha destacat Azorín, qui ha recordat que el treball li va valer, al manacorí, el Premi Nacional de Música el 2016. Per part seva, Parera ha reconegut que el fa molt feliç que aquesta òpera es faci a Palma i ha animat tothom a veure-la. “La música s'ha de sentir i l'espectacle s'ha de veure”, hi ha afegit.

Repartiment

La meitat de l'elenc és el mateix que va representar l'obra a Madrid, entre els quals destaca per damunt de tots la mezzosoprano María José Montiel, que dona vida a María Moliner. “És una història de passió, d'amor, de tristesa, de força interior i de tenacitat, que et manté en tensió durant les dues hores que dura”, ha destacat Montiel.

L'altra meitat de l'elenc és format per artistes illencs. La figura més destacada és la del baríton Joan Pons, “una llegenda viva de l'òpera que és motiu d'orgull absolut”, ha destacat Azorín. A més, també hi participen deu actrius mallorquines que, segons ha explicat el director, representen “les paraules que ajuden Moliner a fer el diccionari"; sis cantants del cor del teatre Principal que se sumen a un total de nou cantants mallorquins i l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears. En aquest sentit, el director musical, Cristóbal Soler, ha destacat que es tracta d'una “excel·lència en la producció que combina grandesa, experiència i talent”.

Aposta per l'òpera contemporània

“El teatre d'òpera està morint d'avorriment, hem de fer la música i el teatre dels nostres temps i allunyar-nos de la idea que l'òpera contemporània és una cosa incomprensible”, ha reivindicat Azorín, qui ha agraït a Carlos Forteza, director gerent del teatre Principal, la complicitat i la valentia per apostar per una òpera contemporània com 'María Moliner'. El director musical, per part seva, també ha felicitat el teatre Principal per aquesta decisió i ha recordat que, “perquè formi part del gran repertori, no n'hi ha prou d'estrenar una obra, sinó que hi ha d'haver teatres que facin la passa per donar a conèixer aquest títol”.

Col·loqui

Per a aquest dijous, 4 de maig, s'ha organitzat una trobada amb l'equip artístic, format per Paco Azorín (director d'escena), Antoni Parera (compositor), Lucia Vilanova (llibretista) i Cristóbal Soler (director musical), obert a tot el públic. Serà a les 20 hores, al CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma).

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF