Audiovisual
Cultura 14/07/2023

Els productors audiovisuals demanen que hi hagi destitucions a l'ICIB per les devolucions de subvencions

Afirmen que la meitat de les productores que n'han rebut d'aquesta entitat podrien enfrontar-se a una devolució parcial o total d'aquests ajuts

2 min
Representants de diferents productores avui a la seu de l'ICIB a Ca n'Oleo

Palma“Demanam a l’actual conseller de Cultura i Turisme Jaume Bauzà que posi solució a la situació i que depuri responsabilitats, és a dir, que es destitueixi la directora de l’ICIB, Cristina Llambias, i la responsable d’audiovisuals, Maria Herevia”. Així ha tancat la compareixença Kiko Domínguez, president de l’Associació de Productors Audiovisuals de les Illes Balears, després de presentar un escrit dirigit al conseller Jaume Bauzà per sol·licitar-li la intervenció en el procés de revocacions de diferents subvencions que han rebut diferents productores de les Balears en les darreres setmanes, com va avançar l'ARA Balears. 

Repercussions a les productores

“Parlam d’un volum aproximat de deu milions d’euros en produccions des del 2019”, ha explicat Domínguez, “dels quals més de dos milions corresponen a subvencions que ara podrien estar en perill. Demanam que Jaume Bauzà sigui sensible amb aquesta situació, ja que no ho han estat els responsables previs d’aquesta qüestió”. Domínguez ha explicat que si es duen a terme les accions que ha emprès l’ICIB, “això podria conduir les productores directament a quebrar. No és la primera vegada que ens manifestam davant els retards en la gestió de les subvencions per part de l’ICIB, però aquest cas és molt preocupant”, ha expressat. 

Sense contacte amb la institució

La sol·licitud de devolució d’aquestes subvencions té a veure amb les despeses vinculades, és a dir, aquells pagaments que es fan a socis de les productores o bé a familiars pel seu treball vinculat a un projecte. La convocatòria de subvencions de l’ICIB en demanava una autorització prèvia que, segons ha explicat Domínguez, mai s’ha concedit ni tampoc s’ha denegat a cap productora de les Balears. “Si des de l’ICIB es coneixia el teixit industrial del món audiovisual de Balears no havia d’estranyar el tema de les despeses vinculades”, ha explicat el president de l’APAIB, “ja que la majoria de productores estan formades per professionals que s’han ajuntat per poder fer la seva feina. I, en qualsevol cas, si han concedit una ajuda i l’han pagada és perquè s’entén que han autoritzat aquestes despeses”. Bauzà ha reconegut que no descarten la via judicial, tant per part de les productores de manera independent com per part de la mateixa associació que presideix. Segons han afegit, la comunicació amb l’ICIB és, ara mateix, inexistent.

stats