Subvencions
Cultura 05/07/2023

L’ICIB reclama el retorn parcial de subvencions concedides des de l’any 2019 al sector audiovisual

En alguns casos s'exigeix que es torni fins al 35% de l'ajuda concedida anys enrere per projectes ja realitzats i estrenats

5 min
El sector audiovisual tindrà un gran pes dins l’Institut d’Indústries Culturals, que incorpora la Illes Balears Film Comission, i, el 2019, rebrà més de la meitat del pressupost de la nova entitat pública.

PalmaEl sector audiovisual de les Balears està en perill. I hi està per una sèrie de subvencions que havien de servir per donar-li suport i que provenien de la institució que es va crear per consolidar-lo i impulsar-lo, l’Institut d’Indústries Culturals, també conegut com a ICIB. “Això pot provocar la fallida de més d’una productora”, afirma Kiko Domínguez, president de l’Associació de Productors Audiovisuals de les Illes Balears, “i, de fet, si tot continua així, la provocarà. Demanen el retorn parcial, i ens consta un cas en què fins i tot reclamen el retorn total, d’ajuts aprovats fa anys per a projectes que ja han estat realitzats”. Aquestes sol·licituds de retorn parcial o total dels ajuts han arribat a diferents productores en les darreres setmanes i, en aquests moments, algunes exploren la via judicial per evitar la ruïna. 

Documentals estrenats i guardonats

Un dels casos més preocupants és el de la productora menorquina Paleàrtica Films, que s’enfronta al retorn d’una part important de dues subvencions concedides l’any 2019 i 2020 per a dos projectes que han estat ja rodats, estrenats i que, en el cas del documental Cabrera, la mediterrània ancestral, ha rebut guardons internacionals.

Per a aquest documental, la productora rebé un total de 86.614 euros, el 100% de l’import sol·licitat, de la subvenció per a la producció d’obres audiovisuals convocada per l’ICIB l’any 2019. El pressupost total de la producció superava els 215.00 euros. “La subvenció va ser aprovada i concedida, ens ho van pagar tot”, relata Marina Seguí, cap de producció de Paleàrtica Films, “però ara ens demanen que en tornem 30.000 euros. De l’altre projecte que vàrem presentar a la subvenció de l’any següent”, continua, “ens han deixat de pagar 20.000 euros que ja tenia aprovats i ens demanen que en tornem uns altres 22.000, amb 3.000 euros d’interessos”. 

Les despeses vinculades

Tot té a veure amb una figura, la de les despeses vinculades, que no és ni molt manco una anomalia dins el sector audiovisual de les Illes Balears. “Les despeses vinculades són els pagaments a aquells que són socis de les empreses productores i que, alhora, figuren com a treballadors dels projectes”, explica Marta Hierro, de la productora Mom Works, que és també coordinadora de l’APAIB. “Jo, per exemple, soc sòcia de Mom Works, però també figur com a directora i guionista dels projectes que presentam. També es consideren despeses vinculades quan hi ha relacions familiars, per exemple”, afegeix. 

En la convocatòria d’alguns ajuts públics se sol·licita expressament una autorització prèvia per considerar aquestes despeses vinculades com a part de l’import subvencionable i s'adjunta el document que s'ha de fer servir per tal d'obtenir-lo. I tot i que al text de la convocatòria per a les subvencions de producció de l'any 2020 es parla d'aquesta autorització, des de l'APAIB expliquen que l'obtenció d'aquesta autorització ha estat sempre objecte de polèmica i que mai no s'ha oferit un document específic des de l'ICIB. "Hem demanat moltes vegades com s'havia d'obtenir aquesta autorització i no ens ho han deixat mai clar", explica KIko Domínguez, “i ara ens trobam que reclamen la revocació de la part de les despeses vinculades de subvencions que ja han estat concedides, fins i tot d’algunes aprovades amb una auditoria sol·licitada pel mateix ICIB. Normalment, quan falta un document o no és prou clar, et donen uns dies per presentar-lo: en aquest cas reclamen directament el retorn d’uns ajuts aprovats fa tres i quatre anys”.

Marina Seguí, productora de Paleàrtica Films, afirma que si bé ella va presentar un document referent a les despeses vinculades –"el mateix que presentam per a les subvencions d'altres institucions i que mai no ens ha donat cap problema”– la resposta que han rebut ara, anys després, és que la documentació no és l’adequada. “Ens ho diuen ara que ja hem fet el documental, i que ens hem endeutat per fer-lo, quan en cap moment ens han facilitat un document o un annex per fer aquesta declaració de vinculats com se suposa que la volen des de l'ICIB”, argumenta.

Subvencions aprovades 

Val a dir que a les ressolucions d’aquests ajuts, publicades al BOIB, es concedia en molts casos el 100% de l’import subvencionable sol·licitat, cosa que per a les productores implica l’acceptació d’aquestes despeses vinculades que figuraven a la documentació que s’havia presentat per obtenir la subvenció. “Quan tu demanes una subvenció, a la documentació que presentes hi diu qui fa cada cosa: hi surten els noms dels socis de la productora, quines tasques faran al projecte i què cobraran per fer-les. Si la subvenció s’aprova i s’atorga el 100% de l’import subvencionable sol·licitat, si no t’ha arribat cap requeriment, si has cobrat ja dues bestretes de la subvenció i has presentat tots els papers de justificació del projecte una vegada que l’has acabat, com pot ser que dos anys després t’arribi una revocació parcial o fins i tot total de l’ajuda?”, es demana Marta Hierro, qui recorda que aquests doblers, a més, “s’haurien de retornar amb interessos”. 

Aquesta situació amenaça la viabilitat d’algunes de les productores de les Balears. “Si ara volen aplicar això a tots els ajuts que han donat aquests anys, si obren fins i tot expedients que ja han estat tancats i, per l’absència d’aquesta autorització prèvia que consideram expressament atorgada en la mateixa subvenció, revoquen part de les subvencions, hi haurà empreses que hauran de tornar quatre anys de sou d’alguns dels seus treballadors”, afirma Hierro, “i això implica que hi haurà empreses que entraran en fallida i que duran el sector a la ruïna. I no només el sector, també aquells que el conformam: mentre no arriben les subvencions, per poder executar aquests projectes molts han de demanar crèdits al banc. No podrem fer més projectes, desapareixerem”, conclou.

Retards acumulats en els pagaments

La revocació i revisió d’aquestes subvencions, vinculada a l’ampliació de l’equip que s’ha produït en els darrers temps a l’ICIB, és només el darrer capítol d’un llarg llistat de queixes expressades per part de les indústries culturals en relació amb aquesta institució. El retard en el pagament de les subvencions n’és una de les més repetides. Actualment hi ha productores que tenen pendent el pagament d’ajuts concedits fa més de quatre anys. La resposta que rebien des de la institució ha tingut a veure, fins ara, amb la manca de personal.

“Nosaltres estam pendents de cobrar una despesa que ja hem fet per un projecte finalitzat el passat mes d’octubre”, explica Luis Ortas, de Cinètica Produccions. En el seu cas, es tracta d’un ajut concedit l’any 2021 per un documental sobre els presoners francesos a Cabrera. L’import de la subvenció ascendeix al 50% del pressupost. “Mai se'n subvenciona el 100%”, explica Ortas, “i la productora és qui ha de trobar aquests doblers per cobrir la resta del projecte. En aquest cas van ser doblers provinents de França que ja hem cobrat. Pel que fa a la subvenció de l’ICIB, però, el que ens diuen és que no hi ha prou personal per revisar l’auditoria que vàrem lliurar per octubre i que tenen molts projectes acumulats”. Això significa que, a hores d’ara, des de la productora no tenen assegurada la viabilitat dels futurs projectes i no descarten aturar l’activitat a les illes i traslladar-la a altres territoris.

Falta de comunicació amb el sector

Montse Rodríguez, de la productora La Perifèrica, que té actualment una al·legació presentada lligada a una subvenció aprovada el 2020,  vincula totes aquestes problemàtiques a una mateixa causa: una absència absoluta de comunicació amb el sector. “Sembla que hi hagi desconfiança, que no hi ha voluntat de col·laboració ni de diàleg”, argumenta, “i enlloc de sol·licitar la documentació que puguin trobar que falta, reclamen directament uns doblers vinculats a expedients que ja estaven tancats. No té sentit”.

Per la seva banda, des de l’APAIB recorden que “l’Administració té el dret d’interpretació, però això és revisable, i l'Administració en cap cas pot anar en contra dels seus propis actes” i confien que “en tenir un nou conseller responsable de l’ICIB miri de posar solució a aquesta situació”.

stats