Cultura 23/03/2020

Els préstecs de llibres digitals es disparen a les Balears

Ebiblio ha triplicat la seva demanda respecte de l'any passat, i el Consell de Mallorca ha aprovat una partida extra de 5.000 euros per comprar llicències

E. Navarro
2 min
Els préstecs de llibres digitals es disparen a Balears

PalmaEls préstecs en línia de llibres digitals s'han disparat a les Balears durant la primera setmana de confinament. La plataforma Ebiblio, que agrupa totes les biblioteques de les Illes, va triplicar la seva demanda la setmana passada respecte de l'any anterior, i ja s'han fet 1.000 préstecs d'ebooks a través d'aquest portal.

"Només divendres, es van registrar més de seixanta altes al servei", explica Margalida Plomer, cap de Biblioteques de Cort. Davant aquesta alta demanda, tant des d'Eivissa com des de l'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca han fet compres addicionals de llicències. De fet, el Consell ha ampliat amb 5.000 € la partida per comprar llicències digitals, "i d'aquesta manera ha augmentat molt el nombre de llibres digitals que es poden demanar", apunta la directora insular de Cultura, Maria Pastor.

Ebiblio és una plataforma estatal: el Ministeri de Cultura fa dues grans compres de llibres a l'any i les distribueix per comunitats autònomes. Després, les administracions autonòmiques complementen l'oferta. "Compram novetats i també llibres que s'han esgotat", apunta Plomer, cap de Biblioteques de Cort. Primer es fan compres d'aquells llibres que tenen més reserves que exemplars, i després les peticions dels usuaris.

Els més llegits

Plomer explica que els llibres més descarregats són El mapa de los afectos, d'Ana Merino; La chica de nieve, de Javier Castillo; de Juan Gómez-Jurado, i Un cuento perfecto, d'Elisabet Benavent. Quant als llibres amb més visites, són Agrocultura; Els reis del món, de Sebastià Alzamora, i La mare de Frankenstein, d'Almudena Grandes.

Per registrar-s'hi, es necessita el codi de barres d'un carnet de biblioteca pública. En el cas que no se'n tingui -com que no es pot anar presencialment a la biblioteca perquè estan tancades-, s'ha habilitat un sistema amb què, via correu electrònic, s'envia un codi de barres i un pin per poder accedir a la plataforma.

stats