Premis
Cultura 10/08/2022

Els Premis Mallorca de Creació Literària reben unes 300 obres

La dotació total dels guardons és de 79.000 euros, repartits en cinc categories

3 min
Llibres

PalmaS'han presentat fins a 273 originals als Premis Mallorca de Creació Literària, 61 més que l'any passat; una xifra que representa un creixement "significatiu" en l'opinió del Departament de Cultura del Consell de Mallorca. Aquestes obres es reparteixen entre cinc categories: narrativa, poesia, assaig, teatre i literatura infantil.  

En la categoria d'assaig s'han presentat 11 originals; 65, en la de narrativa; 120, a la de poesia; 56, a la de textos teatrals, i 21, a la de literatura infantil. La majoria de categories augmenten el nombre de propostes presentades o bé es mantenen en una quantitat similar. Des de la recuperació d'aquests guardons l’any 2016, el nombre d’obres presentades s’ha incrementat any rere any; l’edició d'enguany és la que ha rebut més textos.

El jurat

El jurat de cadascun dels premis està format per cinc membres de reconegut prestigi dins l’àmbit de la cultura de parla catalana. Pel que fa a la categoria de narrativa, formen el jurat el guanyador del mateix premi l’any 2021, Manuel Brugarolas; l’escriptora i política menorquina Maite Salord ; l’escriptora catalana Núria Bendicho; l’investigador sobre teoria i literatura contemporànies Pol Guasch, i el doctor en Filologia Catalana Carles Cabrera . Aquesta categoria està dotada amb 25.000 euros.

El poeta, periodista i agitador cultural Carles Sanuy; l’escriptor i poeta Vicenç Llorca; l’assagista i professora de literatura Cèlia Nadal; la poeta catalana Anna Gual, i la guanyadora del premi Cavall Verd de poesia 2020, Anna Gas, seran les persones que decidiran quina obra de poesia presentada s'endurà el premi, que és de 15.000 euros.

En referència a la categoria d’assaig, dotada amb 19.000 euros, el jurat està compost per l’escriptora i filòloga Caterina Valriu ; l’escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà ; el catedràtic d’economia aplicada Antoni Riera; la doctora en història general i professora Margalida Bernat, i el professor de Filosofia de la UIB Joan Lluís Llinàs.

El professor, dramaturg i director del teatre Principal de Palma, Josep Ramon Cerdà ; la dramaturga i directora de teatre Neus Nadal ; la directora, dramaturga i gestora cultural Aina Tur; el dramaturg eivissenc Vicent Tur, i la cap del Departament de Cultura de Calvià, Catalina Caldentey, s'hauran de posar d'acord per premiar una de les obres de teatre presentades. El premi és de 10.000 euros; a més, s’editarà dins la col•lecció del Teatre Principal i se'n farà una lectura dramatitzada. La institució es reserva el dret preferent de producció de l’obra.

Finalment, les persones que formen part del jurat en la categoria de literatura infantil són la il•lustradora de contes infantils i guanyadora del Premi Mallorca 2021, Goreti Pérez; la reconeguda dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés ; el dibuixant de còmic, il•lustrador i editor Tomeu Seguí; la il•lustradora i dissenyadora gràfica Margalida Vinyes, i la il•lustradora i artista visual Nívola Uyá. La dotació és de 10.000 euros.

L'objectiu d'aquests guardons és impulsar la producció creativa de literatura en català. La dotació total dels guardons és de 79.000 euros. El Consell editarà les obres guanyadores i en farà promoció, a través de les editorials Disset Edició per al premi de literatura infantil i el Grup Editorial Sargantana, sota el segell de Galés Edicions, per a narrativa, poesia, textos teatrals i assaig. A aquestes editorials se’ls ha adjudicat aquest encàrrec per concurs públic i ja varen editar les obres guanyadores dels Premis Mallorca de Creació Literària 2020 i 2021. 

Els títols de les obres guanyadores es donaran a conèixer en una gala específica, que tindrà lloc durant els actes de celebració de la Diada de Mallorca del 31 de desembre.

stats