Premis Octubre
Cultura 01/11/2022

El premi d'assaig Joan Fuster queda desert l'any del centenari de l'escriptor suecà

Els 51 Premis Octubre han remarcat la qualitat literària mallorquina

Rafa Nogués
2 min
Antoni Mas Busquets, guanyador del Premi Andròmina de Narrativa, i Laia Llobera, guanyadora del Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, al terrat de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània.

ValènciaEl premi d'assaig Joan Fuster ha quedat desert justament l'any en què es commemora el cent aniversari de l'autor suecà. Així ho ha dictaminat el jurat d'aquesta modalitat dels Premis Octubre celebrats dissabte, format per Francesc Montero, Maria Margalida Perelló i Josep Maria Terricabras, que han considerat que cap dels originals presentats "reunia les condicions necessàries per fer-lo mereixedor del guardó, ajustant-nos a allò que esperem d'un assaig: la defensa argumentada d'una idea o opinió personal i la reflexió estimulant". Per tant, el premi que ret homenatge a l'escriptor suecà es queda sense guanyador per primer cop des del 2005. "Pot semblar que enguany s’hagués de donar el premi, però hem filat molt prim per respecte a Fuster, hem posat el llistó a l’alçada màxima que podíem i devíem", va aclarir Terricabras, que prosseguia: "Ens ha semblat més homenatge no donar-lo que fer-ho per alguna cosa que no fos un assaig fusterià. Esperem que aquest any serveixi perquè tothom torni a llegir Fuster i es retrobi amb la veritat de la modalitat".

Una gala en clau mallorquina

Els 51 Premis Octubre han remarcat la qualitat literària dels escriptors mallorquins. El premi Andròmina de Narrativa ha estat concedit a l'autor de Palma Antoni Mas Busquets per la seva obra Només se salvaran els llamps, un recull de relats on es tracten temes com ara la contradicció humana o l'absurditat de les situacions quotidianes, tot impregnats d'una fina ironia i amb un estil narratiu molt particular. Pel que fa al premi Pere Capellà de Teatre, entre un total de 39 escrits el guanyador ha estat Les maleïdes, del també mallorquí Sergio Baos, del qual el jurat ha destacat el trio de personatges femenins "insòlits", l'estructura "valenta" i la "solidesa" del relat. Per acabar, el guardó de Vicent Andrés Estellés de Poesia ha estat el premi amb més afluència d'escrits, amb un total de 114 originals. La guanyadora ha estat Laia Llobera amb el seu Paradísia, un poemari de múltiples lectures, ple de misticisme i recerca espiritual i que sobresurt per la "profunditat amb què el poemari agermana la vida del món vegetal amb el món humà, i el món natural amb el món hipertrofiat de la tecnologia", tal com va apuntar el jurat.

Any Fuster

L'acte de lliurament de la 51a edició dels Premis Octubre va girar al voltant de la figura de Joan Fuster, de qui aquest any els Països Catalans commemoren el centenari. Per als Premis Octubre, celebrats a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, la figura de l'intel·lectual suecà és cabdal: ell fou el personatge de referència del projecte editorial de Tres i Quatre des de la seva fundació el 1968 i dels mateixos premis, on durant molt de temps es va encarregar de fer el discurs de cloenda de la nit.

stats