Cinema
Cultura 29/09/2022

El patriotisme estúpid d’un turista de la guerra al Vietnam

Peter Farrelly explica a ‘Yo me encargo de la cerveza’ una increïble història real amb potencial satíric que cau en cert convencionalisme hollywoodenc

1 min
Zach Efron a 'Yo me encargo de la cerveza'
  • Direcció: Peter Farrelly. Guió: Brian Hayes Currie, Peter Farrelly i Pete Jones a partir del llibre de Chick Donohue i J. T. Molloy.
  • 127 minuts.
  • Estats Units (2022).
  • Amb Zach Efron, Russell Crowe i Bill Murray.

Antic profeta del gag porc juntament amb el seu germà Bobby, Peter Farrelly (Alguna cosa passa amb la Mary) s’ha abonat als projectes oscaritzables. Amb Green book, la broma va acabar amb un premi de l’Acadèmia a la millor pel·lícula. Yo me encargo de la cerveza no repetirà la gesta, malgrat que també és un film històric que aborda temes seriosos i escenifica una certa transformació. Tracta de l’aventura absurda de Chick Donohue, un jove mariner que pren una decisió en una nit d’alcohol i patriotisme: anirà al Vietnam en guerra per entregar unes cerveses als joves del seu veïnat que hi lluiten. La idea de fons és escenificar que l’Amèrica d’ordre, a diferència dels pacifistes malèvols, dona suport als soldats.

La poca-soltada real és cridanera, però els resultats fílmics semblen vulgars. Potser per allargar la coexistència d’humor xocant i dramatisme que ho vertebra tot plegat, el personatge continua durant massa temps amb la seva ingenuïtat inicial. Quan les tensions entre tons diversos (discutibles, gairebé insultants, però interessants) desapareixen al tram final, només queda un humanisme ximplet. Farrelly i companyia són complaents amb el personatge i la societat als quals se suposa que satiritzen: poden ser hooligans cretins, però el seu bon cor els redimeix. I l’audiència també rep un tracte condescendent, per exemple, quan la música original subratlla grollerament que s’ha acabat la comèdia i toca emocionar-se.

Tràiler de 'Yo em encargo de la cerveza'
stats