Cultura 09/05/2019

El Parlament reformula el CoNCA perquè els membres amb mandat exhaurit continuïn en funcions

A partir d'ara s'hauran de proposar nous consellers com a màxim 10 dies després del relleu

Ara
2 min
El nou CoNCA

BarcelonaEl Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) té tots els seus set consellers o bé dimitits (Valentí Puig des del 2014; Gemma Sendra des del 2018) o bé caducats des de fa mesos (des del gener) o fins i tot anys (dos d'ells havien de plegar fa dos anys). Això vol dir que continuaven al càrrec provisionalment quatre consellers que van ser nomenats el 2012 i també la cinquena, Pilar Parcerissas, que és consellera des del 2008.

El ple del Parlament és qui ha de renovar els consellers, però els relleus al capdavant de la conselleria de Cultura i la voluntat dels diferents consellers d'abordar una reforma de l'òrgan, sumats al període de paràlisi del Parlament i el 155, han fet postergar les renovacions. El resultat és que l’òrgan que hauria de fiscalitzar les polítiques culturals i marcar-ne el pas no té capacitat vinculant més enllà d’atorgar els Premis Nacionals. I rep 1,27 milions d’euros l’any. El 2011 ja van dimitir els 10 anteriors consellers per les reformes a què va sotmetre l'ens el conseller Ferran Mascarell.

Mentrestant, però, aquest dijous sí que s'ha aprovat al Parlament una proposta de PSC-Units que modifica la llei del Consell Nacional de la Cultura i les Arts per regularitzar la situació: els membres del plenari amb el mandat exhaurit podran seguir en el càrrec en funcions fins a la presa de possessió dels nous membres. Tots els grups hi han votat a favor excepte Cs, que hi ha votat en contra, mentre que la CUP i la l'exconsellera de Cultura Laura Borràs s'han abstingut.

A més, la reforma aprovada fixa un termini màxim de 10 dies després del cessament perquè la presidència de la Generalitat elevi al Parlament una proposta de llista amb nous membres. Segons el text aprovat, el Parlament ha d'acceptar o rebutjar la totalitat de la llista per majoria absoluta en una primera votació o per majoria simple en una segona votació.

stats