Cultura 11/05/2020

Joan Fontcuberta, Òmnium i el Festival Cruïlla impulsen el fotomosaic 'Mirades des del confinament'

La iniciativa és un homenatge participatiu a la solidaritat col·lectiva pel covid-19

Valèria Gaillard
4 min
El fotògraf i pensador visual Joan Fontcuberta

Barcelona"Què has fet durant el confinament?". És la pregunta que posa en marxa la iniciativa Mirades des del confinament, una gran obra d'homenatge a la solidaritat col·lectiva pel covid-19 impulsada per Òmnium Cultural, el Festival Cruïlla i l'artista Joan Fontcuberta. L'obra es crearà amb millers de fotografies del confinament fetes pels ciutadans i recollides des d'aquest dilluns fins al 19 de maig a la web miradesdesdelconfinament.cat. Un dels precedents formals és el fotomosaic El món neix en cada besada que Fontcuberta va fer el 2014 a la plaça Isidre Nonell de Barcelona.

Obra coral i col·lectiva que apel·la a la participació de tota la ciutadania, Joan Fontcuberta presenta Mirades des del confinament com un "testimoni de la situació dramàtica que hem travessat". L'artista, que ha desenvolupat una obra fotogràfica al voltant del conflicte entre naturalesa i tecnologia, va rebre fa temps l'encàrrec d'Òmnium i el Cruïlla d'idear un projecte al voltant del concepte de solidaritat. Si bé al principi girava al voltant de les persones que defensen les seves idees i en pateixen les conseqüències, ras i curt "els presos polítics", apunta Foncuberta, l'arribada de la pandèmia va fer modificar l'enfocament per adaptar-lo a la punyent actualitat. "En Jordi Cuixart em va trucar fa temps des de la presó i vam pensar diferents opcions per al projecte sense concretar res, i aleshores va arribar la pandèmia del coronavirus que ha trastocat la vida a tothom; així que vam decidir presentar el projecte com un acte d'homenatge a la gent que en aquests moments s'ha de quedar tancada a casa o que treballa als hospitals", explica el pensador visual.

Joan Foncuberta

Un dibuix fet de fotografies

Pel que fa a la tècnica, es tracta d'un fotomural de grans dimensions que es compondrà amb les imatges que aportaran les persones que hi vulguin participar. Vist de lluny, es podrà distingir un dibuix relacionat amb la pandèmia, una forma que els responsables encara no volen descobrir. Però, de prop, es podran veure els milers de fotografies que inclourà aquesta gran peça mural. L'obra s'instal·larà al Fòrum de Barcelona i serà com un mur de Facebook però físic, "materialitzat". "Serà un espai o àgora on la gent podrà congregar-s'hi i compartir les pròpies experiències", afegeix l'artista.

Sobre les imatges, Fontcuberta assenyala que poden ser de moments intranscendents, vivències, instants divertits o reflexius que siguin un testimoni de la realitat del confinament. "Qualsevol cosa ens serveix perquè, si són fotografies que s'han fet, vol dir que tenen un sentit per a algú". En total, l'artista necessita aplegar com a mínim 120.000 fotografies –"si són més, millor"– i serà un algoritme que les classificarà i endreçarà al mural tenint en compte factors com ara el cromatisme, la densitat, la naturalitat, etc. Els ciutadans, recorda l'artista, hi poden enviar més d'una fotografia i poden ser tant verticals com horitzontals.

Un pedaç de vida immortalitzat

Aquesta acció suposa un "acte d'extimitat", en paraules de Fontcuberta, que consisteix en fer públic un fragment de la vida privada de les persones. "La finalitat és contribuir a autoparlar de nosaltres mateixos, de l'esforç que hem fet tots plegats per superar uns moments molt difícils, però que, al final, hem tornat a veure la llum al fons del túnel, per això és bonic participar-hi, perquè podrem tenir una mica de vida nostra immortalitzada de cara a la posteritat –reflexiona–. Passaran les generacions i podrem tenir aquesta peça commemorativa on veurem la ganyota del nen, el moment en què estàvem cuinant, quan ens divertíem, la primera vegada que vam poder sortir al carrer... escenes humils i intranscendents en circumstàncies normals, però que adopten una afirmació de voler tirar endavant en la crisi".

Està previst que l'obra final s'exposi en un gran mur davant el Museu Blau, a l'espai del Fòrum de Barcelona que acull el Festival Cruïlla. "És un mur longitudinal que és molt adequat per poder mostrar el mural, tot i que estem subjectes a qüestions de tipus pressupostàries i polítiques", apunta Foncuberta. En tot cas, es mostrarà en el marc de la pròxima edició del Cruïlla. L'organització ja ha anunciat que el festival difícilment es podrà realitzar tal com el coneixem aquest 2020 i, en cas d'ajornament, el fotomosaic es mostraria al Cruïlla 2021. “Òmnium i el Cruïlla tenen en la defensa de la identitat i de la cultura catalana un dels seus valors fonamentals”, ha afirmat el seu director, Jordi Herreruela. A banda, també ha destacat la feina de Fontcuberta “un dels artistes més importants del país". "Amb aquesta acció –ha prosseguit– se'l vol reivindicar i donar-lo a conèixer a aquells que encara no el coneixen”.

“Amb el compromís de Joan Fontcuberta fem perdurar la lluita per la vida digna mitjançant la cultura i l'empoderament. Cultura valenta que ens reafirma en la força del poder col·lectiu sense deixar-nos ningú pel camí”, ha afirmat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, des de la presó. I el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha destacat la capacitat de la ciutadania per superar les dificultats: “La força d’un país és la seva gent”.

stats