Agenda cultural
Cultura 09/06/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
María Luisa, una peça escrita i dirigida per Juan Mayorga

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Trescaré per les exposicions que s’acaben d’inaugurar amb motiu de l’Art Palma Summer, l’esdeveniment que organitza l’associació de galeristes de Ciutat, Art Palma Contemporani. Entre els noms destacats d’aquesta edició es troba el de la portuguesa Joana Vasconcelos, que per primer pic protagonitza una mostra individual a la galeria Baró, que s’omplirà amb els colors, teixits i reivindicacions d’aquesta artista sempre sorprenent i desbordant. La nova exhibició de Grip Face a La Bibi, les col·lectives de les galeries Xavier Fiol i Fermay i les exposicions dedicades a Jannis Kounellis i Lin Utzon a la galeria Pelaires i al CCA Andratx, respectivament, seran també d’aturada obligatòria.

Faré un intensiu de documentals musicals, els del Filmin Music Fest. Entre ells, John Lennon: Love is all you need, retrat sobre el músic amb els testimonis de Yoko Ono i Cynthia Lennon; Eterna, que transita la vida i obra de la desapareguda Gata Cattana i el cèlebre Simpathy for the devil, dirigit per Jean-Luc Godard l’any 1968 sobre els Rolling Stones. A partir de divendres 14 de juny.

Celebraré poder veure en directe els escocesos Belle and Sebastian al Mallorca Live Festival que es farà durant el cap de setmana i per on passaran també Michael Kiwanuka, Blondie o John Talabot. Del 13 al 15 de juny.

Compartiré la devoció per tot un clàssic de la ciència-ficció com Blade Runner, que sempre val la pena veure en pantalla gran, a la projecció amb posterior cinefòrum que es durà a terme a Ca’n Tàpera. Dijous, 13 de juny, a les 19 h.

Seguiré amb atenció les sempre interessants reflexions de Maria Gómez Llabrés a la xerrada sobre urbanisme feminista i inclusiu que oferirà al centre Flassaders en el marc del cicle De carn i terra: explorant els límits. L’arquitecta i urbanista, fundadora de l’estudi MGL, proposa diferents punts de vista sobre la relació entre els individus i l’entorn. En aquest cas, la ponent oferirà una proposta d’anàlisi de l’espai públic en funció del gènere. Dimarts, 11 de juny, a les 19 h.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Gaudiré del primer concert del cicle que l’Orquestra Simfònica interpreta, com cada any i com a cloenda de la temporada, al castell de Bellver. Oferirà fins a set concerts amb màxima representació pel que fa a les gales líriques. Serà amb una vetlada d’aquestes característiques que Pablo Mielgo i els seus músics hi donaran el tret de sortida. Les sopranos Aitana Sanz Pérez i Lilit Davtyan, la mezzo Anita Montserrat, el tenor Suegwoo Simon Yang, el baríton Matteo Guerze i el Baix Liam James Karai seran els encarregats de posar les seves veus al servei de Mozart, Bellini, Puzzini, Berlioz, Offenbach, Donizetti, Gounod, Bizet, Rossini i Giménez. Divendres, 14 de juny, a les 21.30 h.

Aniré fins al Principal de Palma on María Luisa, una peça escrita i dirigida per Juan Mayorga –sempre una garantia –es convertirà en la penúltima funció teatral de la temporada. Conta la història dels darrers anys de la protagonista i que dona títol a l’obra, interpretada per Lola Casamayor acompanyada per Jorge Basanta, José Luis Alcobendas, Carlos Troya, Marisol Rolandi i Juan Vinuesa. Dissabte, 15 de juny, a les 20 h.

Escoltaré, al CaixaFòrum de Ciutat, Mrs.Borkman, el monòleg que va escriure Henrik Ibsen i amb el qual va fer una acurada i desencisadora radiografia de la condició humana. L’interpreta Àngels Gonyalons, a les ordres de Francesc Cerro-Ferran. Dilluns, 10 de juny, a les 19 h.

Visitaré la Casa Blai Bonet. Centre de poesia, que s’inaugura divendres, mentre que dissabte passejaré per Santanyí a través d’una ruta teatralitzada per, just després, a tan emblemàtic espai, escoltar les cançons de Toti Soler i Gemma Huguet. Dissabte, 15 de juny, a les 10 h.

Viatjaré fins a Londres gràcies a Ocimax, des d’on, com si fos a la Royal Opera House, podré gaudir en directe de la versió d’Andrea Chenier que interpreta Jonas Kaufman, en el rol del poeta revolucionari, amb Sondra Radvanovsky, en el de Maddalena di Coigny. Difícilment es pot trobar una parella tan explosiva i que sens dubte avui es pot considerar com una de les més mediàtiques de l’univers operístic. Per a l’ocasió, l’òpera composta per Umberto Giordano està dirigida per Antonio Papano, un triunvirat de luxe. Dimarts, 11 de juny, a les 20.15 h.

stats