Música

La música de la Mercè, amb reserva prèvia i el públic assegut

La programació inclou 114 concerts en 12 espais

4 min
La Húngara és una de les artistes que actuarà a la Mercè 2021

Barcelona114 concerts en 12 espais del 23 al 26 de setembre, amb el públic assegut i entrada gratuïta però amb reserva prèvia. Així es desplegarà l'oferta musical de la Mercè, la festa major de Barcelona. Com és habitual en els últims anys, hi haurà quatre programacions paral·leles: la de Música Mercè (que inclou les nits Mediterràniament d'Estrella Damm), la del BAM, la d'Acció Cultura Viva i la de les emissores de ràdio. Tot plegat per a un aforament total de 50.000 persones, si fa no fa com l'any passat. "No és l'aforament desitjat, sinó el possible per la pandèmia", ha explicat el delegat de Drets Culturals de l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados, aquest dilluns. La pandèmia influeix també en altres aspectes de la Mercè musical, com ara el format de proximitat (l'aforament màxim previst és de 3.000 persones a l'Estadi Olímpic i a la Plataforma Marina del Fòrum) i la presència majoritària d'artistes catalans i espanyols. Entre els espais destaquen les incorporacions del camp de futbol de la Teixonera-Vall d'Hebron i la Plataforma Marina (l'esplanada dels escenaris principals del Primavera Sound).

Els epsais de la Mercè musical

El funcionament de les entrades és semblant al de l'any passat: cal reserva prèvia a la web de la Mercè, i un màxim de dues reserves per persona. Però aquest cop la reserva no serà per concert, sinó per franja horària i espai. És a dir, la reserva és per a tots els concerts d'una mateixa franja horària en un mateix espai. Per exemple, la mateixa reserva per veure Joana Serrat dissabte 25 a les 20.25 h a la Plataforma Marina servirà per veure el mateix dia i al mateix espai Buhos (21.35 h) i Oques Grasses (23.10 h). El got mig ple és que la reserva garanteix que es podran veure tres concerts seguits al mateix espai. El got mig buit és que qui vulgui veure Joana Serrat no tindrà opció de veure Clara Peya, que actua el mateix dissabte al Teatre Grec a les 23 h, ni La Húngara, programada al Moll de la Fusta a les 18.30 h. Una de les raons d'aquest sistema, a més de minimitzar la mobilitat del públic, és intentar reduir l'absentisme d'última hora: segons Granados, l'any passat no es van utilitzar entre "un 20% i un 30% de les entrades reservades". En qualsevol cas, si es decideix no anar a algun concert, Granados demana "responsabilitat" i que s'anul·lin les reserves per alliberar-ne les entrades. Les reserves es podran fer a la web de la Mercè a partir de dimarts 14 per als concerts del BAM i Acció Cultura Viva i a partir de dimecres 15 per als de Música Mercè i les emissores de ràdio.

Consulta la programació de Mercè Música i BAM

Música Mercè, l'última edició de Jordi Turtós

Artísticament, la reserva per franja horària i escenari és prou lògica en la programació de Música Mercè, que tradicionalment ja mirava d'oferir nits temàtiques o definides per afinitats estilístiques. Per exemple, el camp de la Teixonera tindrà una nit de ritmes urbans amb 31 FAM, Queralt Lahoz i La Dame Blanche i dues de guitarres, una amb Cristian de Moret, Senior i el Cor Brutal i Los Enemigos, i l'altra amb Alison Darwin, Power Burkas i Nueva Vulcano. I els Jardins del Doctor Pla i Armengol, al Guinardó, seran per a la cançó d'autor, o en aquest cas més d'autora: hi actuaran Gessamí Boada, Gemma Humet, Núria Graham, i Carlota Flâneur, entre d'altres, a més de Pau Vallvé i Caïm Riba. "L'any passat els Jardins del Doctor Pla i Armengol van ser una descoberta per a la Mercè. És un espai magnífic per a la cançó d'autor del segle XXI", explica Jordi Turtós, que aquest any s'acomiada com a director artístic de Música Mercè.

Lligat a la programació de la Mercè des del 2010, Turtós ha tingut una sensibilitat especial per a les músiques de la Mediterrània i de l'Àfrica, la cançó d'autor i el flamenc, i ha sabut mirar cap a França i l'Amèrica Llatina sempre amb vocació popular. "Per a mi, programar la festa major del meu poble és un privilegi", diu Turtos, content de poder dissenyar nits com les d'aquesta Mercè al Teatre Grec, amb artistes com Carmen Linares, Aziza Brahim i Mariola Membrives i formacions com l'Orquestra Àrab de Barcelona, Canzionere Grecanico Salentino i Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, entre d'altres. I encara amb més il·lusió defensa una nova actuació a la plaça major de Nou Barris de Vozes, el projecte desenvolupat a Nou Barris, Sant Andreu i Besòs sota la inspiració del sistema d'orquestres i cors veneçolà. Aquest any, a més, amb Vozes hi col·laboraran Maria del Mar Bonet i el músic cubà José María Vitier. La sonoritat cubana s'escamparà pel Moll de la Fusta el dia 25 amb Roberto Fonseca, Interactivo i Las Karamba.

La programació de Mercè Música també inclou les dues nits a la Plataforma Marina "del nostre estimat espònsor, la Damm", tal com diu Turtós: el dia 24, The Crab Apples, Sofía Gabanna (germana de Nathy Peluso) i Stay Homas; el dia 25, Joana Serrat, Buhos i Oques Grasses.

Nova direcció artística del BAM

La cooperativa L'Afluent estrena direcció artística del BAM amb una trentena de concerts. "Són propostes molt emergents i artistes consolidats que no havien tocat mai a les Festes de la Mercè, com Hidrogenesse", explica Sergi Egea, de L'Afluent. També el BAM ha organitzat espais i franges horàries d'acord amb un fil conductor, com ara "del trap al drill des de la perspectiva femenina" amb Free Sis Mafia, Juicy Bae i Santa Salut al Moll de la Fusta", tal com diu Aïda Camprubí. O com la nit de club de festa major amb La Húngara (l'estrella flamenca reivindicada per C Tagana), el reggaeton de Bea Pelea i el xou queer de Samantha Hudson. Com és habitual, el BAM manté els espais de la plaça Joan Corominas, l'Antiga Fàbrica Estrella Damm i el Moll de la Fusta, que aquest any tindrà dos escenaris, una a la banda Besòs (tocant a la Vila Laietana) i l'altra a la banda Llobregat (més a prop de Colom). Entre la presència internacional del BAM destaquen els francesos Le Diouck i Crystal Murray, el marroquí Issam i la formació congolesa Fulu Miziki.

La programació musical de la Mercè es completa amb els concerts i activitats d'Acció Cultura Viva a la Fabra i Coats (amb actuacions d'Alavedra, Raquel Lúa, Anna Colom i Flamenco Queer, entre d'altres) i els concerts de les emissores de ràdio a l'Estadi Olímpic (Lildami, Roba Estesa, Suu, Samantha, Beth, Marcel & Júlia i Pepet i Marieta).

stats